Rapport Onderzoeksraad: vuurwerk vormt grootste probleem tijdens Oud & Nieuw

0
756

Op aanvraag van de 4 grote steden (de G4) heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid de afgelopen maanden onderzoek gedaan. De Raad geeft nu aan dat de risico’s tijdens de jaarwisseling onaanvaardbaar groot zijn en met name vuurwerk het grootste probleem vormt. Het in stand houden van de huidige wijze van de viering van Oud en Nieuw staat niet in verhouding tot wat de Onderzoeksraad ‘het gevaarlijkste moment van het jaar’ noemt. De raad adviseert echter om alleen riskant vuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden. Uit registraties van onder andere de oogartsen blijkt echter dat dát vuurwerk maar ten dele verantwoordelijk is voor de ontstane letsels. Het nationale Vuurwerkmanifest blijft dan ook pleiten voor een volledig verbod op vuurwerk afgestoken door particulieren.

Al jaren roepen artsenorganisaties, politieke partijen en de grootste verzekeraar Achmea via het nationale Vuurwerkmanifest op om een letsel- en schadevrij Oud en Nieuw te organiseren. Ruim 1.000 organisaties hebben zich bij het manifest aangesloten en 50.000 mensen hebben dit ondertekend. Zij pleiten echter voor het vervangen van al het consumentenvuurwerk door centrale vuurwerkshows. Ook siervuurwerk veroorzaakt veel letsel, leed en schade.

Vuurwerkmanifest

Oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen, initiatiefnemers van het nationaal Vuurwerkmanifest: “Jaarlijks zorgt de viering van Oud en Nieuw in z’n huidige vorm voor te veel letsel, schade en maatschappelijke overlast. Er kan dan ook niet meer worden gesproken over een feestelijke traditie. De letsels die wij ieder jaar weer zien worden echter niet alleen door knalvuurwerk en vuurpijlen veroorzaakt, maar juist ook door siervuurwerk dat door consumenten afgestoken mag worden.”

Alle organisaties en particulieren die de afgelopen jaren het Vuurwerkmanifest hebben ondertekend pleiten voor een volledig verbod op vuurwerk dat door particulieren wordt afgestoken én voor het alternatief van centrale vuurwerkshows. Ruim 1.000 organisaties en meer dan 50.000 Nederlanders hebben het vuurwerkmanifest inmiddels getekend, waaronder oog-, kinder-, en jeugdartsen, plastisch chirurgen, huisartsen, spoedeisende hulp-artsen, de landelijke artsenkoepel KNMG, de Nederlandse projectgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie en Achmea. Ook vanuit de dierensector en de politiek krijgt het manifest steeds meer steun. Organisaties en particulieren kunnen zich nog steeds online via www.vuurwerkmanifest.nl een verbod uitspreken.

 

Vorig artikelKinderen met een beperking sporten meer als zij een buddy krijgen
Volgend artikelDiakonessenhuis opent tandartsenspoedpost in Utrecht
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.