Succesvolle inwendige stralingstherapie voor oncologiepatiënten (Selectieve Interne Radiatie Therapie (SIRT))

Isala Oncologisch centrum behandelde onlangs voor het eerst een patiënt met naar de lever uitgezaaide darmkanker met inwendige stralingstherapie. Deze zogeheten Selectieve Interne Radiatie Therapie (SIRT) wordt uitgevoerd bij patiënten met uitgezaaide darm- of leverkanker die niet geopereerd kunnen worden en ook niet meer op chemotherapie reageren. Deze behandeling was in Nederland tot nu toe alleen mogelijk in academische ziekenhuizen.

SIRT is een speciale vorm van inwendige bestraling met behulp van radioactieve bolletjes (Yttrium90-bolletjes). Deze bolletjes worden in hoge dosering via de leverslagaders afgegeven aan de levertumoren waardoor de tumorcellen beschadigd worden. De straling richt zich specifiek op de levertumor; hierdoor blijft het omliggende gezonde weefsel voor het grootste deel onbeschadigd. De specialisten betrokken bij het onderzoek zijn interventieradiologen Mark Meier en Boudewijn van Hasselt, nucleair geneeskundige Siert Knollema en chirurg Gijs Patijn. Internist-oncoloog Jan Willem de Groot is hoofdbehandelaar van de eerste patiënt en in een coördinerende rol betrokken.

Extra optie

Waarom deze bestralingstherapie als optie 3? Jan Willem: ‘De kans dat de kanker alleen in de lever zit is klein bij patiënten met uitgezaaide darmkanker. Daarom is deze behandeling in dat geval niet zinvol en behandelen wij eerst met chemotherapie en/of een operatie. SIRT is een extra optie voor deze patiëntengroep, maar wel een heel mooie extra optie. Er zijn relatief weinig bijwerkingen, omdat de therapie heel doelgericht en plaatselijk gebeurt. Of en wanneer iemand in aanmerking komt, bespreken wij tijdens ons multidisciplinair overleg.’

Speciale training

Om deze behandeling te kunnen aanbieden, is een team van vijf specialisten van Isala Oncologisch centrum getraind in Duitsland. En tijdens de eerste keer vlogen twee buitenlandse specialisten over als extra hulplijn. ‘Mooi hoe we dit als team samen hebben opgepakt’, vertelt De Groot. ‘Het gaat goed met de patiënt. De leverwaarden zien er goed uit en hij voelt zich prima.’

Foto: Internist-oncoloog Jan Willem de Groot

Bron: Isala

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen