VZVZ helpt 67 praktijken met opt-in bij griepprik

0
637
Person receiving a vaccine

Jaarlijks krijgen zo’n 1,7 miljoen Nederlanders een griepprik bij de huisarts. De ideale gelegenheid voor patiënten om aan hun huisarts toestemming te geven hun medische gegevens voor uitwisseling beschikbaar te maken. In 67 praktijken heeft daarbij VZVZ geholpen. Conclusie is dat duizenden patiënten in de risicogroepen nu de zekerheid hebben dat hun actuele medische gegevens te raadplegen zijn op het moment dat dat nodig is.

De griepprik is bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder en mensen of kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Zij krijgen een uitnodiging van hun huisarts voor de jaarlijkse griepprik. Het is juist deze groep voor wie het uitwisselen van medische gegevens belangrijk kan zijn. Campagneleider Rob Geleijnse (VZVZ): “De gelegenheid is ideaal, want juist de mensen voor wie uitwisseling belangrijk is komen dan even langs op de praktijk. Maar juist in die drukte laten huisartsen vaak de kans om toestemming te vragen onbenut. Wij hebben nu op hun verzoek geholpen om die kans wel te verzilveren.”

De praktijken waren goed te spreken over de hulp die zij kregen. Met name de professionaliteit en vriendelijkheid jegens de patiënten werden zeer gewaardeerd. Huisarts Jeroen Leenders van Gezondheidscentrum De Laar in Arnhem beaamt dat: ”Dankzij het team van VZVZ kostte het ons weinig inspanning. Wel moet je goed voorbereiden en nadenken over de logistiek. Wij hebben achterop de uitnodiging een formulier voor toestemming meegestuurd. Uiteraard hadden wij daar bij vermeld dat het om het LSP ging, met een verwijzing naar de website van VZVZ. De brief geef je af aan de balie. En vaak was het formulier al ingevuld. Tijdens het prikken bespreken we de toestemming nog eens met de patiënt en geven we het informatiemateriaal. En we hadden spreekkamers vrijgehouden voor gesprekken met patiënten die aanvullend vragen hadden. Al met al leverde ons dat bijna duizend nieuwe opt-ins op.”

VZVZ zal deze service ook volgend jaar weer aanbieden.

Bron: VZVZ