Onderzoek naar goedkoper Rhenium 188-HEDP bij uitgezaaide prostaatkanker

Array

Het radioactieve medicijn Rhenium 188-HEDP is een effectief middel voor de behandeling van pijn bij uitgezaaide prostaatkanker en heeft mogelijk ook een positief effect op de overlevingsduur. Meander Medisch Centrum in Amersfoort start samen met Cancer Center Amsterdam (VUmc) een landelijk onderzoek waarin het effect van Rhenium-188-HEDP wordt vergeleken met Radium-223-chloride. 

Dit laatste is een medicijn waarvan de gunstige invloed op de overlevingsduur al is aangetoond. Het is een duur medicijn, dat momenteel in veel ziekenhuizen wordt gebruikt. Een positieve uitkomst ten gunste van Rhenium-188-HEDP van deze wetenschappelijke studie maakt duidelijk dat door productie van medicijnen in de eigen ziekenhuisapotheek oncologische medicijnen aanzienlijk goedkoper kunnen zijn. Om deze reden financieren vier zorgverzekeraars (CZ, Zilveren Kruis, Menzis en VGZ) het Radium-Rhenium onderzoek. Vandaag wordt het contract voor het RaRe-onderzoek ondertekend in Meander Medisch Centrum.

Onderzoekers in Meander Medisch Centrum, Cancer Center Amsterdam (VUmc) en het Radboudumc hebben in de afgelopen jaren veel kennis vergaard over radionuclidentherapie bij prostaatkanker. “Uit alle studies tot nu toe komt naar voren dat Rhenium-188-HEDP een goed pijnstillend effect heeft bij patiënten met prostaatkanker met botuitzaaiingen en mogelijk ook een positief effect heeft op hun overleving. Het voordeel van Rhenium-188-HEDP is dat het in de eigen apotheek kan worden bereid en daardoor snel beschikbaar is tegen lage kosten. Dat is ook in het voordeel van de patiënt. Het ontbreekt echter nog aan een vergelijkende studie met Radium-223-chloride”, stellen John de Klerk, nucleair geneeskundige (Meander Medisch Centrum) en internist-oncologen Haiko Bloemendal (Meander Medisch Centrum) en Fons van den Eertwegh (VUmc). Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de afdelingen Nucleaire Geneeskunde, ziekenhuisapotheek, Urologie en Oncologie, is erop gericht om beide middelen goed met elkaar te vergelijken.

De komende drie tot vier jaar zullen in dit RaRe-onderzoek 400 patiënten met prostaatkanker worden behandeld met één van beide radioactieve medicijnen. Het zijn botzoekende stoffen, die de pijnlijke uitzaaiingen van kanker in het bot inwendig bestralen met als doel betere en langere overleving. Het betreft een fase–III-onderzoek. Dat wil zeggen dat een standaardbehandeling (Radium-223-chloride) vergeleken wordt met een nieuwe behandeling (Rhenium-188-HEDP).

Het initiatief tot het onderzoek komt van Meander Medisch Centrum, waar tevens de centrale productie van het radioactieve Rhenium-188-HEDP plaatsvindt in de ziekenhuisapotheek. Cancer Center Amsterdam (VUmc) is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke coördinatie. Radboudumc maakt een kosten-effectiviteitsanalyse. De studie zal in een groot aantal ziekenhuizen in Nederland gaan lopen en de verwachting is dat de eerste patiënten in het eerste kwartaal van 2018 zullen starten.

Bron: Meander MC

 

www.meandermc.nl/rhenium

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen