Eerste 3D-atlas van ontwikkelend menselijk embryo

Hoe ontwikkelt het menselijk embryo zich in de eerste tien zwangerschapsweken? Dit was de centrale onderzoeksvraag van De Bakker. Hierover zijn reeds boeken volgeschreven, maar nog nooit is de ontwikkeling van de mens digitaal in 3D-beeld vastgelegd. De promovenda publiceerde hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Science van november 2016.
Ze stelt dat gerespecteerde embryologen de meeste orgaansystemen tientallen jaren geleden correct in kaart hebben gebracht. Maar er zijn ook hiaten in het beeld dat haar voorgangers hebben geschetst. Na gedetailleerde bestudering van de ontwikkeling van de nier, het strottenhoofd en structuren in de rug, blijkt dat de huidige beschrijvingen van de ontwikkeling van deze organen eerder gebaseerd lijken te zijn op vergelijkende anatomische modellen van dieren in plaats van op feitelijke observaties in menselijke embryo’s.
De 3D-atlas is gebaseerd op de originele coupes van embryo’s in de Carnegiecollectie (Silver Spring, Verenigde Staten). De nieuwe atlas zal dienst doen als naslagwerk voor studenten, clinici en wetenschappers die zich bezighouden met de menselijke ontwikkeling of met aangeboren afwijkingen die hun oorsprong vinden in de embryonale ontwikkeling. Ook kunnen clinici de 3D-reconstructies van de embryo’s in de spreekkamer gebruiken om ouders die een kind met een aangeboren afwijking verwachten beter inzicht te geven in de ontstaanswijze van de afwijking.

Bernadette de Bakker: ‘3D Atlas of human embryology. New insight in human development’.
De beelden zijn gratis te downloaden op www.3datlasofhumanembryology.com .
Promotor: prof. dr. R.J. Oostra
Co-promotores: dr. M.J.B. van den Hoff en dr. L. van Maanen

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen