Geneesmiddelinformatie en eHealth; Wat wil de patiënt?

Ruim 30% van de voorgeschreven geneesmiddelen worden niet goed gebruikt, met grote gevolgen voor de patiënt en de maatschappij. Goede en laagdrempelige geneesmiddelinformatie is de basis voor goed geneesmiddelgebruik. Echter 30% de Nederlanders is beperkt gezondheidsvaardig, en 2,5 miljoen mensen zijn laaggeletterd. Hoe zorg je ervoor dat in het digitale tijdperk, laagdrempelige en begrijpelijke geneesmiddelinformatie iedereen bereikt en hoe stimuleer je mensen hier kennis van te nemen?

Tijdens de E-healthweek op dinsdag 23 januari organiseren Stichting Kijksluiter en Stichting Health Base een bijeenkomst voor patiënten, zorgverleners, beleidsmakers en andere geïnteresseerden over de beschikbaarheid van geneesmiddelinformatie. Deze bijeenkomst vindt plaats bij JOINN! in Houten van 12:00 tot 14:30.
Centraal staat de vraag hoe en waar patiënten informatie over geneesmiddelen het liefst willen ontvangen of het makkelijkst kunnen vinden. Tijdens een rondetafelgesprek, onder begeleiding van Ineke Hazelzet van Stichting Ikone, zullen verschillende vragen worden voorgelegd aan patiënten die zijn afgevaardigd door Patiëntenfederatie NL, Stichting Pharos, Nederlandse Leverpatiënten Vereniging en Stichting Ikone.

Health Base en Kijksluiter organiseren dit event vanuit de gezamenlijke doelstelling de kennis over geneesmiddelen te verbeteren ter bevordering van goed geneesmiddelengebruik. Samen presenteren zij een nieuw portaal waarin geneesmiddeleninformatie in geschreven (GIP) en visuele (Kijksluiter) vorm naast elkaar kunnen worden aangeboden aan de patiënt; Wilt u kijken of lezen?
Jan Kees Huyts, directeur Health Base: “We hopen hiermee maximale keuzevrijheid en besliskracht te bieden aan iedereen die medicijnen gebruikt.”

Over Health Base:

Health Base ontwikkelt al 25 jaar betrouwbare en begrijpelijke geneesmiddelinformatie voor patiënten vanuit haar missie om maximale besliskracht voor zorgverleners én patiënten te ondersteunen met toegankelijke informatie, geïntegreerd in zorg-ICT oplossingen. Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt, afgekort het GIP, wordt al sinds jaar en dag aangeboden in twee-derde van de openbare apotheken en vrijwel alle ziekenhuizen.

Over Kijksluiter:

Kijksluiter is een bibliotheek van ongeveer 5.000 animatievideo’s waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van geneesmiddel in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd aan een gebruiker. Kijksluiter bevat alleen informatie die voor een gebruiker relevant is, afgestemd op geslacht, leeftijd en de reden waarvoor het geneesmiddel is voorgeschreven. Bovendien is Kijksluiter beschikbaar in verschillende talen, te weten Nederlands Engels, Turks en Arabisch.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen