Albert Schweitzer ziekenhuis garandeert het behoud van opleidingsplaatsen voor tropenarts

Array

De opleiding tot ‘Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde’, ofwel AIGT (vroeger ‘tropenarts’) mag niet verloren gaan. Dat zegt de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, in reactie op het steeds verder afnemen van het aantal opleidingsplaatsen.

Doordat de rijksoverheid niet meebetaalt aan deze medische vervolgopleiding – wat wel het geval is bij alle andere erkende medische specialisaties – komt de AIGT steeds meer in het nauw. “Wij zijn nu afhankelijk van ziekenhuizen die de opleiding een warm hart toedragen”, zegt arts-assistent Heleen Koudijs, die deels in het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt opgeleid tot AIGT. “Daarnaast is er een eigen bijdrage nodig van elke arts-assistent in opleiding, van ongeveer 10.000 euro. Helaas zijn er steeds minder ziekenhuizen die de opleiding faciliteren. In de afgelopen jaren zijn er al vijf mee gestopt.”

AIGT-opleidingsplaatsen


In het Dordtse opleidingsziekenhuis blijven de twee vaste AIGT-opleidingsplaatsen zonder meer overeind, stelt bestuursvoorzitter Peter van der Meer. Op dit moment zijn het er zelfs incidenteel drie. Van der Meer: “Dit zijn wij alleen al moreel verplicht aan de naamgever van ons ziekenhuis, de beroemdste tropenarts uit de geschiedenis. Hij is er het bewijs van hoe waardevol het is om armere landen ondersteuning te bieden uit solidariteit.”

Hoewel de opleiding tot AIGT in 2012 officieel door de KNMG werd erkend, vindt het rijk dat deze geen meerwaarde biedt voor de gezondheidszorg in Nederland. Van der Meer is het daar niet mee eens. “Ik vind het opleiden van een tropenarts een efficiënte manier van ontwikkelingssamenwerking. Je stopt één keer geld in een paar jaar opleiding, daarna brengt de medisch specialist de zorg in arme landen vele jaren lang naar een hoger niveau. En nog mooier: de meeste tropenartsen komen uiteindelijk terug naar Nederland om hier weer in de zorg te werken, met unieke ervaring. Wij hebben in ons ziekenhuis een aantal specialisten die daar het levende bewijs van zijn.”

Investering


Koudijs bevestigt dat: “Een derde van ons komt uiteindelijk terug om als medisch specialist in Nederland aan de slag te gaan, een derde wordt huisarts en een derde gaat verder in de sociale geneeskunde of beleidsvoering in de zorg. Het werkt dus twee kanten op. Eerst zetten wij ons in voor betere zorg op mondiaal niveau, daarna brengen we kennis uit de praktijk terug. AIGT’s zijn praktische mensen met een gedegen klinische blik. Als je met weinig middelen veel moet doen, word je vanzelf inventief.”

De opleiding tot AIGT is uniek in de wereld, betoogt Koudijs. “In andere landen zeggen ze tegen ons dat het een bijzonder exportproduct is. Maar onze overheid ziet het niet. Eerder hebben zelfs organisaties als Artsen Zonder Grenzen de opleiding financieel ondersteund, omdat zij het belang van de AIGT wel onderschrijven. Dat is de omgekeerde wereld, hun geld zou direct ten goede moeten komen aan acute hulp en zorg.”

Van der Meer heeft aan drie ministers – van Volksgezondheid, Onderwijs en Ontwikkelingssamenwerking – een verzoek gezonden om de beslissing te heroverwegen. Intussen laten aankomend AIGT’s in het hele land steeds luider van zich horen. Zij zijn een campagne gestart om bewustwording en draagvlak te creëren voor hun medische specialisatie. Die campagne speelt zich af rondom het boek ‘Into the World’.

Koudijs: “Via crowdfunding is geld ingezameld voor de druk. Het boek bundelt persoonlijke ervaringen van artsen en de kijk van vooraanstaande deskundigen op de rol en het belang van de AIGT in de wereldwijde gezondheidszorg.” Als dank voor de steun van het Albert Schweitzer ziekenhuis, reikten de AIGT’s in opleiding Heleen Koudijs en Anne van der Breggen een exemplaar van het boek uit aan Van der Meer.

Bron: ASz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen