De ene parasiet is de andere niet

Array

De ontdekking dat sommige parasieten meer nakomelingen maken dan anderen biedt perspectief in de zoektocht naar behandelingen tegen de tropische ziekte schistosomiase, aldus wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), het AfricaMuseum en KULeuven.

Schistosomiase of bilharzia is een tropische ziekte, veroorzaakt door een parasitaire worm die de ingewanden en urinewegen aantast. De ziekte treft meer dan 200 miljoen mensen, voornamelijk armere kinderen in Sub-Saharaans Afrika. Mensen worden besmet als ze in meren of rivieren in contact komen met water dat besmet is door wormlarven.

Nieuwe ontdekking

Tot op heden ging men ervan uit dat de ernst van de infectie vooral te maken had met de mate van blootstelling aan de parasiet en het afweersysteem van de patiënt. Wetenschappers van het ITG, het AfricaMuseum en de KU Leuven zijn er voor het eerst achter gekomen dat dit niet het hele verhaal is. De vorsers schrijven in het vaktijdschrift International Journal for Parasitology dat het ook te maken heeft met welke variant van de parasiet je in aanraking komt. De nieuwe ontdekking maakt het mogelijk om gerichter op zoek te gaan naar nieuwe vaccins en medicijnen tegen deze tropische ziekte.

Veel van het onderzoek naar tropische ziekten, en schistosomiase in het bijzonder, richtte zich voornamelijk op de mens. De laatste jaren is het met nieuwe technologieën mogelijk om de parasieten zelf in meer detail te bestuderen. Zo kan het DNA van elke minuscule Schistosoma parasietenlarve – een tiende van een millimeter groot – geanalyseerd worden.

ITG, het AfricaMuseum en de KU Leuven

Het ITG, het AfricaMuseum en de KU Leuven verenigden de krachten en gingen aan de slag met hun specifieke kennis rond epidemiologie, genetica en ecologie. Bij het analyseren van meer dan 1500 parasietstalen van Senegalese schoolkinderen concludeerden ze dat sommige parasieten met bepaalde mutaties waarschijnlijk meer nakomelingen maken dan anderen. Een belangrijke bevinding, want het aantal eitjes dat de wormen produceren, bepaalt hoe ziek je wordt. Het loont dus de moeite om verder onderzoek te doen naar medicijnen of vaccins die de werking van dit gen beïnvloeden. Dat is geen eenvoudige opgave, omdat Schistosoma-parasieten genetisch heel divers zijn en snel evolueren. De volgende stap voor de Belgische onderzoekers is om het onderzoek op de veldstalen experimenteel te bevestigen in het laboratorium.

De publicatie in International Journal for Parasitology: Evolutionary epidemiology of schistosomiasis: linking parasite genetics with disease phenotype in humans (Huyse et al.):

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0020751917303211?via%3Dihub

Bron: ITG

 

Recente artikelen