FNV Zorgactiepunt constateert: Wijteams in Groningen zijn nog steeds een puinhoop

Array

De FNV heeft de afgelopen maanden misstand na misstand geconstateerd bij meerdere Wijteams in Groningen. De Wijteams zijn verantwoordelijk voor de indicaties vanuit de WMO; bijvoorbeeld voor het aantal uren thuishulp waar iemand recht op heeft. Tussen de Wijteams blijkt een enorm verschil te zijn in hoe de indicatie wordt vastgesteld. Consulenten zijn niet op de hoogte van de voorschriften en kunnen vaak geen goede indicatie stellen.

Alie van het FNV Zorgactiepunt: ‘In meerdere aanvragen of her-indicaties staat bij voorbaat al vast dat de cliënt 2,5 uur zal krijgen, zonder dat de consulent het dossier heeft bekeken. Daarnaast horen wij veel verhalen van consulenten die zonder verslagformulieren langskomen of zomaar conclusies trekken zonder door te vragen.’

Cliënten voelen zich regelmatig niet serieus genomen door hun consulent. Alie: ‘Als de hulp net geweest is en het huis op het oog er schoon uit ziet, zegt de consulent dat 2,5 uur genoeg is. Of cliënten krijgen van de consulent te horen ‘dat het hier schoner is dan bij mij thuis’. Dat is toch geen deugdelijk onderzoek zoals de wet voorschrijft?’

Wijteams

Ook de privacy op de kantoren van de Wijteams laat te wensen over. Cliënten moeten hun verhaal doen terwijl iedereen het kan horen en consulenten stellen zich niet voor.

Al deze verhalen en signalen zijn op maandag 12 februari met de directie van de Wijteams en de gemeente Groningen besproken. Beide gaven toe vooral druk te zijn geweest met het omvormen van de Wijteams in een stichting. Het was voor hen ook duidelijk dat de dienstverlening daaronder geleden had door een gebrek aan duidelijke protocollen en kwaliteit. Er is afgesproken dat er regelmatig overleg komt tussen de gemeente en Wijteams en de FNV.

Dat is een eerste stap in de goede richting, maar haast is geboden. Want elke dag dat er een Stadjer geen goede zorg krijgt, is er één teveel wat de FNV betreft. Zolang de gemeente Groningen zijn zaakjes niet op orde heeft voor de Stadjers, blijft het actiepunt van de FNV natuurlijk gewoon open.

Zorgactiepunt Groningen blijft nog open

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen