Stop houtstook!

Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit
Er is vandaag, woensdag 21 februari, veel fijnstof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, adviseert de Vlaamse Milieumaatschappij de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren, omdat de luchtkwaliteit zo slecht is. De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de luchtvervuiling die door lage windsnelheden in de onderste luchtlagen slecht verdund wordt.

Weinig wind
Ook de volgende dagen blijven de meteorologische omstandigheden ongunstig voor de verdunning van fijn stof: onder meer doordat er weinig wind is. De verwachting is dat de concentraties fijn stof vandaag en ook morgen hoger zullen blijven dan 50 µg/m³.
e Vlaamse Milieumaatschappij roept de bevolking vanwege de slechte luchtkwaliteit op om vandaag en morgen geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.

Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit.

Om 9.00u vanmorgen bedroeg de gemiddelde concentratie van PM10 in Vlaanderen 58 ?g/m³. De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de luchtvervuiling die omwille van de lage windsnelheden in de onderste luchtlagen slecht verdund wordt. De verwachting is dat de PM10 concentraties vandaag en ook morgen hoger zullen zijn dan 50 ?g/m³ als 24-uurgemiddelde in Vlaanderen.

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om vandaag en morgen geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.

Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.

Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken.

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen