Dutch Oncology Research Platform (DORP) van start

Het Dutch Oncology Research Platform (DORP) is van start. DORP is opgezet om de belemmeringen rond klinisch multicenter kankeronderzoek te helpen oplossen. Dit onderzoek staat onder grote druk omdat de opzet en uitvoering daarvan steeds complexer wordt.

“Met een startsubsidie van KWF kankerbestrijding van 6,5 miljoen euro en de recente aanstelling van een directeur in de persoon van Jacolien Coes, kan DORP nu echt beginnen om die knelpunten te helpen oplossen”, zegt Prof. dr. Kees Punt, voorzitter van DORP. Na een eerste oproep werden er negen onderzoeksvoorstellen van vijf verschillende onderzoeksgroepen ingediend voor ondersteuning door DORP.

Knelpunten

Nederland heeft een uitstekende reputatie op het gebied van patiëntgebonden kankeronderzoek. Dit onderzoeker- (niet farmaceutisch) geïnitieerde onderzoek, staat om verschillende redenen onder druk. De belangrijkste oorzaken zijn toenemende wet- en regelgeving, gebrek aan uniformiteit in logistieke procedures tussen ziekenhuizen en het herkennen van steeds kleinere subgroepen binnen één vorm van kanker, waardoor specifieke behandelingen (‘personalized treatment’) en dus meer studies nodig zijn. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen rond haalbaarheid, doorlooptijd, werkdruk en kosten per onderzoek. Deze knelpunten belemmeren met name het onderzoek dat vanuit de ziekenhuizen wordt geïnitieerd. Ze hebben daardoor een nadelig effect op innovatie in de kankerzorg.

Samen aan oplossingen werken

DORP is ontstaan uit de gezamenlijke behoefte van onderzoeksgroepen en datacentra om samen aan de oplossingen voor deze knelpunten te werken. Door de handen ineen te slaan streeft DORP naar meer, sneller en beter kankeronderzoek. DORP gaat expertise delen en verder opbouwen, zodat betrokkenen elkaar kunnen ondersteunen bij het projectmanagement, de monitoring, statistiek en patiëntbetrokkenheid.DORP gaat niet over de wetenschappelijke inhoud van het onderzoek, maar ondersteunt bij de procedures, randvoorwaarden en juridische belemmeringen die onderzoek complex en tijdrovend maken.

Initiatiefnemers

DORP is een initiatief van de oncologische onderzoeksgroepen DCCG (darmkanker), BOOG (borstkanker), HOVON (hematologie), het datacentrum van het Antoni van Leeuwenhoek en IKNL. Andere onderzoeksgroepen, datacentra, patiëntenverenigingen en koepelorganisaties in Nederland op het gebied van oncologie hebben hun betrokkenheid uitgesproken. Waar mogelijk zoekt DORP samenwerking met andere initiatieven die -vanuit een andere insteek- ook bezig zijn om kankeronderzoek te stimuleren, verbeteren en te versnellen, zoals bijvoorbeeld de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF), Hartwig Medical Foundation, Oncode Institute, Health RI.

Snel brede expertise opbouwen

“Het is goed om te zien dat dit nieuwe samenwerkingsplatform van en voor oncologische onderzoeksgroepen in Nederland, zo snel ook echt inhoudelijk kan starten”, zegt Jacolien Coes, directeur van DORP over de eerste ingediende onderzoeksvoorstellen om ondersteuning te krijgen van DORP. De variëteit in aangemelde onderzoeksvoorstellen is groot, zowel in tumorsoorten als spreiding van onderzoeksgroepen. “Zo kunnen we snel nog beter inzicht krijgen in de knelpunten en behoeften rond kankeronderzoek in Nederland. En zo kunnen de onderzoeksgroepen binnen DORP gezamenlijk snel brede expertise opbouwen waar iedereen van kan profiteren.”

Meer informatie over DORP is te vinden op de website van DORP die sinds deze week online is: www.researchplatform-dorp.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen