Botbreuken voorspellen: het is mogelijk

Array
Botbreuken voorspellen met computermodel nieuwe diagnostiek voor patiënten met uitzaaiingen in bot

Onderzoekers van het Orthopaedic Research Laboratorium van het Radboudumc gaan computersimulaties aanbieden om het risico op botbreuken te berekenen bij patiënten met uitgezaaide kanker. Met deze nieuwe vorm van diagnostiek zijn 90 procent van de onvoorziene botbreuken te voorkomen.

Patiënten met kanker kunnen uitzaaiingen krijgen in het dijbeen. Behalve dat deze veel pijn kunnen veroorzaken, wordt het bot ook verzwakt door de uitzaaiing. De kans op het breken van het bot is van belang voor het bepalen van de beste behandeling. Patiënten met een laag risico krijgen een behandeling zonder operatie om de pijn te bestrijden. Patiënten met een hoog risico komen in aanmerking voor een operatie waarbij het bot verstevigd wordt.

Röntgenfoto’s en CT scans

Momenteel gebruikt de arts röntgenfoto’s of CT-beelden om het risico op een botbreuk in te schatten. Hij kijkt hierbij vooral naar de afmeting van de afwijkingen in het bot. Toch is hiermee niet betrouwbaar te voorspellen of het bot ook daadwerkelijk kan breken. Veel patiënten ondergaan hierdoor een operatie die achteraf gezien onnodig bleek te zijn. Ook komt het geregeld voor dat patiënten hun dijbeen breken, terwijl op basis van de beelden was ingeschat dat het risico hierop laag was.

Breuken voorkomen

Een onderzoeksteam van het Radboudumc, onder leiding van Nico Verdonschot, Esther Tanck en promovenda Florieke Eggermont, ontwikkelde een nieuwe methode om het risico op botbreuken bij patiënten met uitgezaaide kanker in het dijbeen te berekenen. Zij maken hierbij gebruik van zogenaamde eindige elementen modellen. Deze computermodellen kunnen op basis van CT-scans de botsterkte uitrekenen. Naar verwachting kan toepassing van de methode 30 procent van de onnodige preventieve operaties voorkomen en maar liefst 90 procent aan onvoorziene botbreuken.

Samenwerking met LUMC

Het Radboudumc biedt de computerberekening in eerste instantie aan als diagnostiek voor patiënten van het LUMC met wie de onderzoeksgroep een nauwe samenwerking heeft. Artsen kunnen een fractuurrisicovoorspelling aanvragen, net zoals ze bijvoorbeeld bloedonderzoek aan zouden vragen. Binnen drie dagen ontvangen ze dan een advies over het fractuurrisico. De onderzoekers verwachten dat landelijke toepassing van deze methode zal leiden tot een aanzienlijke kwaliteitsimpuls van de zorg voor deze patiënten en een besparing van ruim een half miljoen euro.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen