
Bloedsuikerwaarden niet monitoren tijdens operatie
ArrayBij patiënten zonder diabetes die geopereerd worden in dagbehandeling of een grote gynaecologische operatie ondergaan, is het niet nodig om bloedsuikerwaarden te monitoren. De korte stijging van de bloedsuikerspiegel tijdens de ingreep leidt namelijk niet tot complicaties na de operatie. Het heeft geen zin om patiënten die we?l diabetes hebben, continu de bloedsuikerspiegel te registreren. Dat leidt niet tot een betere regulatie van de hun suikerhuishouding dan het elk uur meten van de bloedsuikerspiegel.Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het proefschrift van Polderman.
Haar onderzoek bestond uit twee delen: het vo?o?rkomen van een te hoge bloedsuikerspiegel tijdens operaties en de verschillende aspecten van de behandeling van een te hoge bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes die geopereerd worden. De volgende vragen stonden centraal: moeten we tijdens en kort na de operatie bloedsuikerwaarden monitoren om een te hoge spiegel te kunnen vaststellen en behandelen? Leidt extra controle van de bloedsuikerwaarden tot betere regulatie van de bloedsuikerspiegel? Hoe kunnen we de behandeling van patiënten met diabetes in de periode van de operatie optimaliseren?
Daarnaast onderzocht de promovenda hoe de behandeling van patiënten met diabetes in de periode van de operatie beter kan.
Jorinde Polderman: ‘Perioperative hyperglycaemia and its treatment in patients with diabetes mellitus’.
Promotores: prof. dr. B. Preckel, prof. dr. M.W. Hollmann
Co-promotores: dr. J. Hermanides, prof. dr. J.H. de Vries
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur
Bron: AMC