Nederlanders massaal aan de botox en fillers

Array

Onderzoekers Erasmus MC brengen risico’s van botox en fillers in kaart

 

Nederlanders laten zich massaal door cosmetische artsen helpen aan rimpels, wallen, kraaienpootjes en vollere lippen. In 2016 werden er ruim 390.000 ingrepen verricht. Nederlandse onderzoekers zijn de eerste ter wereld die het aantal Botox en filler behandelingen in kaart hebben gebracht

Dat meldt het gezaghebbende tijdschrift Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology maandag 26 maart  in een artikel naar aanleiding van een onderzoek door cosmetisch arts drs. Tom Decates, arts-onderzoeker Linde de Wijs, hoofd afdeling dermatologie prof. dr. Tamar Nijsten en de bekende dermatoloog dr. Peter Velthuis, voormalig eigenaar van de gelijknamige keten cosmetische klinieken. De artsen zijn verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Risico’s van filler behandelingen

‘We hebben het onderzoek uitgevoerd zodat we de risico’s van filler behandelingen in kaart kunnen brengen. Bij andere geneeskundige disciplines weten we precies hoeveel operaties er plaatsvinden en hoe vaak er iets mis gaat. Met die cijfers kun je het risico berekenen van een dergelijke ingreep’, stelt cosmetisch arts en hoofdonderzoeker Tom Decates.

‘Zo blijkt uit ons onderzoek dat 86,5 % van de behandelingen met botox en fillers bij vrouwen wordt uitgevoerd. Als je dat omrekent naar alle mensen tussen 18 en 70 jaar, dan heeft 1 op iedere 52 vrouwen in Nederland een Botox of filler behandeling ondergaan (1,89%), tegen 1 op de 324 mannen (0,31%).

 

Plastic

Decates: ‘In het Erasmus behandel ik patiënten bij wie het mis is gegaan. Die in plaats van mooier, nu mismaakt door het leven gaan. Die het huis niet meer uit durven, of alleen met een hele grote sjaal om het hoofd nog over straat gaan. Die patiënten gaan door een hel nadat zij in een achterkamertje van een zonnestudio, of bij de kapper, slechte fillers of zelfs een soort plastic kregen ingespoten. Gezien het grote aantal botox en filler behandelingen in ons land is het noodzakelijk mensen op de risico’s te wijzen. Ter illustratie: er worden drie keer meer botox-behandelingen verricht dan dat er vrouwen naar de oogarts gaan met klachten. Van oogbehandelingen weten we heel veel, van botox en filler behandelingen nog vrijwel niets.’

Weet waar je heen gaat

Het is daarom heel belangrijk, stelt Decates, om uit te zoeken of een arts bekwaam is om bij jou een botox behandeling uit te voeren. Het is helaas voor een patiënt momenteel vaak onduidelijk of een behandelend arts in kwestie, voldoende gekwalificeerd is. Dat komt doordat de titel cosmetisch arts nog niet beschermd is. Als een cosmetisch arts aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is gewaarborgd dat deze verstand van zaken heeft. Artsen lid van de NVCG zijn gespecialiseerd in dergelijke behandelingen, moeten voldoen aan strenge eisen, zijn onderwerpen aan streng toezicht en hebben een aanvullende opleiding gevolgd. Bovendien wordt samen met andere veldpartijen en het ministerie van VWS hard gewerkt om het kwaliteitskader cosmetische geneeskunde verder te verbeteren.

Tegelijkertijd benadrukken de onderzoekers dat wetenschappelijk vervolgonderzoek naar de complicaties van fillers noodzakelijk is. ‘We moeten nog beter in kaart brengen hoe complicaties bij fillers ontstaan en wat de beste manier is om ze op te lossen.’

Bron: Erasmus MC

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen