Rianne de Vries (AMC) winnaar Longdagen Publieksprijs 2018

0
1080

Rianne de Vries, onderzoekster van het AMC, heeft de Longdagen Publieksprijs gewonnen: de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten. Haar onderzoek naar de SpiroNose, een slim apparaatje dat longziekten ruikt, werd door het aanwezige publiek op de Longdagen als winnaar gekozen. Deze ontmoeting tussen wetenschappers, zorgverleners en patiënten vond de afgelopen week plaats in Ermelo.

De Vries ontving de prijs voor haar onderzoek naar de SpiroNose. Deze elektronische ‘neus’ kan op basis van stoffen in de uitgeademde lucht bepalen welke longziekte iemand heeft. Voor veel mensen kan het soms lang duren voordat de juiste diagnose door de arts wordt gesteld. Voor mensen met astma, COPD en andere longziekten, kan dat grote gevolgen hebben. De SpiroNose kan dit tijdrovende proces versnellen. De verwachting is dat patiënten in de nabije toekomst al bij de huisarts kunnen blazen door het apparaat. Met de Publieksprijs wint De Vries een bedrag van € 2.500.

Winnaar Sterk Participatie Prijs

De Sterk Participatie Prijs is gewonnen door Karen Moor van het Erasmus MC. Zij ontving de prijs voor haar onderzoek naar de ontwikkeling en evaluatie van een thuismonitoringsprogramma voor patiënten met idiopathische pulmonale fibrose. Via dit programma kunnen patiënten thuis hun longfunctie meten en klachten online bijhouden. Karen Moor won de prijs omdat zij volgens de beoordelingscommissie als beste patiëntparticipatie heeft geborgd in haar onderzoeksproject. Aan de prijs is een geldbedrag gekoppeld van € 15.000. De Sterk Participatie Prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt.


Dirkje Postma Talent Award subsidie

Mirjam Kool ontving voor haar onderzoek naar sarcoïdose de Dirkje Postma Talent Award. Bij sarcoïdose vormen zich ophopingen van ontstekingscellen vooral in de longen. Soms gaan die niet meer weg. Kool wil met haar onderzoek uitvinden waarom dat zo is en zo de sleutel vinden voor een betere behandeling. “Natuurlijk hoopte ik dat ik zou winnen, maar ik had het niet verwacht! Ik ben een groot bewonderaar van Dirkje Postma en daarom extra trots dat ik deze prijs krijg. Maar het is vooral heel belangrijk voor mensen met sarcoïdose. De ziekte komt namelijk niet veel voor, waardoor het lastig is om geld te krijgen voor onderzoek. Met deze prijs kunnen we hard aan de slag”, aldus de onderzoekster.

Stimuleren talentvolle onderzoekers

De Dirkje Postma Talent Award richt zich op jonge talentvolle onderzoekers. Het Longfonds wil hen stimuleren om onderzoek te doen naar longen. Met deze subsidie van € 200.000 kunnen ze bijvoorbeeld een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. Zo helpt het Longfonds hen met de volgende stap in hun wetenschappelijke carrière. Het stimuleren van talentvolle onderzoekers komt het longonderzoek in Nederland ten goede.

Bron: AMC