Rechter buigt zich over geheimzinnigheid rond Veenendaalse tijgermuggen

Is het terecht dat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) weigert om opheldering te geven over de locaties waar in Veenendaal de tijgermug is aangetroffen?  Op 21 april buigt de rechtbank in Amsterdam zich over deze vraag. De tijgermug vormt een gevaar voor de volksgezondheid en dook in 2016 op in de wijk Dragonder-Noord. De locatiegegevens zijn volgens de stichting platform Stop invasieve exoten relevant om de herkomst van de muggen te achterhalen, mogelijk een bandenbedrijf vlakbij de woonwijk. Ook lijkt het erop dat de minister diverse documenten achterhoudt, zoals de melding van een bewoonster.

De tijgermug is een van oorsprong uit Azië afkomstige mug die meer dan 20 virussen en parasieten kan overdragen op mens en dier, zoals dengue en zika. De mug komt als verstekeling mee bij de import van gebruikte banden en het sierplantje Lucky bamboo. In de zomer van 2016 werd deze gezondheidsbedreigende mug door bewoners ontdekt in de Veenendaalse woonwijk Dragonder-Noord, waarna de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ( NVWA) een onderzoek startte en in totaal 53 tijgermuggen opspoorde.

In september 2016 diende het platform bij de NVWA een verzoek in op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het duurde een half jaar voordat daarop een beslissing werd genomen.  Omdat essentiële informatie ontbrak dan wel onleesbaar was gemaakt, diende het platform een bezwaarschrift in, waarna het een half jaar duurde voordat het bezwaar werd afgewezen. Vervolgens ging het platform bij de rechtbank in beroep.

Uit de documenten blijkt dat er satellietfoto’s zijn waarop de vindplaatsen zijn ingetekend. Deze foto’s worden echter niet openbaar gemaakt, want iedere punt op de foto zou overeenkomen met precies één woning. Daarmee zou de openbaarmaking een inbreuk vormen op de persoonlijke levenssfeer van de bewoners.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Als dat al zo zou zijn, had de minister de punten zodanig kunnen vervagen dat daar meerdere woningen onder vallen”. De minister stelt echter: “Het vervagen of bewerken van de satellietbeelden is niet mogelijk”. Een onbegrijpelijke stellingname vindt Reinhold. “De minister heeft ook de teksten bewerkt door er zwarte strepen in te zetten, waarom zou ze dan de punten op een satellietbeeld niet wat groter kunnen maken?”

In andere documenten zijn de complete X- en Y-coördinaten van de vindplaatsen onleesbaar gemaakt, opnieuw vanwege de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de betreffende bewoners.  Als daar al sprake van zou zijn, vindt het platform dat volstaan had kunnen worden met het onleesbaar maken van enkel het laatste cijfer van die coördinaten. De minister zegt hierover: “Zelfs wanneer slechts de eerste paar cijfers van de coördinaten openbaar worden gemaakt zijn de adresgegevens nog herleidbaar.”  Reinhold: “Dit is echt onzin, want de locatiegegevens zijn dan zo onnauwkeurig geworden, dat ze niet meer tot één woning te herleiden zijn.”

Daarnaast blijkt uit berichten in de media dat er ook tijgermuggen zijn gevonden in rioolputten in de openbare weg. Reinhold: “Daar is helemaal geen sprake van privacy, maar toch worden ook die locaties geheim gehouden.”

Verder blijkt uit de documenten dat een bewoonster per e-mail bij de gemeente melding deed van een tijgermug, inclusief foto’s, en dat de gemeente die ter behandeling doorstuurde naar de NVWA. Ook stuurde de gemeente de NVWA een presentatie over de tijgermuggen in Veenendaal. De minister zegt over deze documenten: “Helaas moeten wij constateren dat de originele documenten niet meer in ons bezit zijn. Mocht het toch zo zijn geweest dat er (een) bijlage(n) bij de e-mailberichten heeft gezeten dan is deze in ieder geval niet meer in ons bezit en kunnen wij deze daarom niet openbaar maken.

De zitting is op dinsdag 24 april om 10.50 uur bij de Rechtbank Amsterdam aan de Parnassusweg (ingang Fred Roeskestraat) en voor iedereen toegankelijk.

Het verweerschrift van de minister van LNV d.d. 12 april 2018 is te downloaden via https://wetransfer.com/downloads/f9d002d5ed0f770f269b073f6ba63c1920180418114922/eb9b1071e44d9fea163d08e1cc42a12820180418114923/7994e7

Wilfred Reinhold

stichting platform Stop invasieve exoten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen