
Team ‘droge mond’ wint Maastrichtse hackathon
ArrayOnlangs vond in Maastricht de derde editie plaats van Dutch Hacking Health, een creatieve snelkookpan waarbij programmeurs, ontwerpers, ondernemers, zorgprofessionals én patiënten in korte tijd tot innovatieve oplossingen komen voor specifieke medische problemen. Tijdens drie enerverende dagen werd met veel inspiratie en creativiteit aan concrete innovaties gewerkt. De strijd werd uiteindelijk gewonnen door het team dat zich heeft gebogen over het probleem ‘droge mond door beschadigde of niet goed functionerende speekselklieren’.
Derde editie van Dutch Hacking Health Maastricht groot succes
Afgelopen weekeinde (20, 21 en 22 april) vond in Maastricht de derde editie plaats van Dutch Hacking Health (hackathon), een bijeenkomst van patiënten en professionals om in korte tijd tot innovatieve oplossingen te komen voor heel specifieke medische problemen.
Tijdens drie enerverende dagen werden negen vraagstukken van heel verschillende aard door evenzoveel teams geanalyseerd en werd met veel inspiratie en creativiteit aan concrete oplossingen gewerkt. De strijd werd uiteindelijk gewonnen door het team dat zich heeft gebogen over het probleem ‘droge mond door beschadigde of niet goed functionerende speekselklieren’. Dat probleem komt voor bij mensen die zijn behandeld aan hoofd/halskanker, maar ook onder diabetici, bij mensen die lijden aan het syndroom van Sjögren en bij 10 procent van de ouderen tussen de zestig en tachtig jaar.
De tweede prijs was er voor het team dat een technische oplossing op maat creëerde voor iemand die na hersenletsel vaak valt. De derde prijs was er voor de ontwikkeling van een serious game om de mentale veerkracht van kinderen te vergroten.
Prijzen in natura
De beloning voor de prijswinnende teams bestaat uit ondersteuning in natura door het Zorginnovatielab van het Maastricht UMC+ en Instrument Development Engeneering and Evaluation (IDEE) van de Universiteit Maastricht. Het winnende team ontvangt ondersteuning ter waarde van 5000 euro, voor de nummers twee en drie is er respectievelijk 2500 en 1500 euro beschikbaar.
Ruim zeventig mensen namen deel aan deze derde editie van Dutch Hacking Health Maastricht. Onder hen artsen, onderzoekers, natuurwetenschappers, technici, designers en andere professionals die werken op het snijvlak van geneeskunde en engeneering. De sfeer tijdens het drie dagen durende evenement was voortreffelijk. Mede-organisator Vivian Hoogland: “De deelnemers waren weer uitermate gemotiveerd en enthousiast. Tijdens de Dutch Hacking Health is ieders inbreng van gelijke waarde, of je nu patiënt, professor, puber of ‘van de protocollen’ bent. Dat maakt veel creatieve energie vrij. Mooi om te zien ook dat buitenstaanders desgevraagd spontaan meewerken tijdens het weekend, waardoor er heel snel stappen kunnen worden gezet.”
Bron: Maastricht UMC+