Duurzaam alternatief voor antibiotica van Micreos wint finale Ideas

Array

Europese beleidsmakers en publiek hebben tijdens de finale van Ideas from Europe 2018 het duurzame alternatief voor antibiotica van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Micreos gekozen als meest impactvolle innovatie van Europa.

Eerder had voormalig secretaris-generaal van de VN en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede Kofi Annan het ‘Alternatief voor antibiotica’ van Micreos al indrukwekkend genoemd.

Ideas from Europe is een Europees initiatief ter bevordering van innovaties die een bijdrage leveren aan het oplossen van de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken.

In aanwezigheid van mevr. Elsbieta Bienkowska, Europees commissaris voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf, en mevr. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, presenteerden finalisten uit 12 Europese landen in de Ridderzaal in Den Haag hun innovaties. Urgente thema’s als klimaatverandering, immigratie, voedselverspilling, het uitsterven van diersoorten en bedreigingen voor de volksgezondheid kwamen aan bod.

Arts-microbioloog Dr. Bjorn Herpers, Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid Kennemerland:

‘Antibioticaresistentie is wereldwijd een enorm en toenemend probleem. De endolysine-technologie van Micreos werkt op een geheel andere manier dan antibiotica, waarbij geen ontwikkeling van resistentie wordt waargenomen, ook niet bij langdurig gebruik. Naast het gebruik tegen resistente bacteriën zoals MRSA, kunnen endolysines daarom ook veilig worden ingezet bij de onderhoudsbehandeling van chronische wonden en huidaandoeningen. Dit in tegenstelling tot antibiotica, waarbij langdurige behandeling vanwege bijwerkingen en resistentie verre van ideaal is.’

Micreos CEO Mark Offerhaus: ‘Naast de resistentieproblematiek bieden endolysines ook de oplossing voor een ander probleem met antibiotica. Met onze technologie is het nu voor het eerst mogelijk alleen sléchte bacteriën te doden, terwijl de goede gespaard blijven. Dit is belangrijk, omdat de goede bacteriën een grote bijdrage leveren aan onze gezondheid.

Ideas From Europe

Ideas from Europe is een Europees platform ter bevordering van de ontwikkeling van oplossingen voor vraagstukken met grote sociale en economische gevolgen. Door innovatieve ideeën breed te delen en samenwerking te stimuleren, zullen relevante doorbraken het publiek sneller bereiken.

Over Micreos

Micreos (www.micreos.com) ontwikkelt antibacteriële technologie op basis van endolysines en fagen, waarmee voor het eerst alleen ongewenste bacteriën gedood kunnen worden. Micreos wordt beschouwd als leidende speler op dit gebied. De onderneming heeft een eigen productie- en R&D-centrum voor endolysines in Bilthoven (Human Health) en voor fagen in Wageningen (Food Safety). Het hoofdkantoor van Micreos is gevestigd in Den Haag. Het bedrijf werkt samen met de technische universiteit Zürich (ETH) en vele kennisinstellingen en ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC Rotterdam (Rotterdam) en de Samenwerkende Nederlandse Brandwondencentra (Beverwijk).

Bron: Micreos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen