Radboudumc gestart met diepe hersenstimulatieoperatie voor de ziekte van Parkinson

Array

Onlangs voerde een multidisciplinair team van specialisten van het Radboudumc en het Maastricht UMC+ met succes de eerste diepe hersenstimulatieoperatie (Deep Brain Stimulation of DBS) uit in het Radboudumc in Nijmegen. Beide ziekenhuizen zijn blij voor patiënten dat zij deze ingreep kunnen aanbieden. Hiermee leveren zij ook een bijdrage aan het terugdringen van wachtlijsten voor deze hersenoperaties.

Aankomend neurochirurg Saman Vinke, neuroloog dr. Rianne Esselink uit het Radboudumc en neurochirurg prof. dr. Yasin Temel van het Maastricht UMC+ leidden het team van specialisten dat de operatie succesvol heeft uitgevoerd.

Rianne Esselink: ’Ik ben ontzettend trots dat deze eerste operatie zo goed is verlopen. Het is een prachtige teamprestatie met grote meerwaarde voor de patiënten. Het is een groot voordeel dat we parkinsonpatiënten deze hersenoperatie nu dicht bij huis aan kunnen bieden.  Bovendien ontstaat door de intensieve samenwerking met het Maastricht UMC+ een krachtige bundeling van kennis. Hierdoor verbeteren we de zorg voor onze patiënten in beide ziekenhuizen. Met Saman Vinke hebben we een talentvolle jonge aankomende neurochirurg in huis om deze operatie samen met Maastricht op hoog niveau uit te voeren.”

Neurochirurg Yasin Temel (Maastricht UMC+) had de supervisie en was ook tevreden over de uitkomst en de samenwerking met de ‘nieuwe’ collega’s: ‘Door onze academische expertises met elkaar te delen, komen we tot topprestaties. Samen gaan we betere academische zorg leveren aan de patiënten in onze regio’s. Daar ben ik trots op.’

Bij een DBS-operatie wordt een dunne elektrode geplaatst in een specifieke hersenkern. Deze elektrode is verbonden met een batterij (ook wel pacemaker genoemd). Hierdoor kan gericht in de betreffende hersenkern stroom afgegeven worden, waardoor de parkinsonverschijnselen verbeteren. Om de elektrode zo precies mogelijk te kunnen plaatsen, is de patiënt een groot deel van de operatie wakker.

Het Maastricht UMC+ beschikt al langere tijd over deze bijzondere expertise. Samen met de specialistische kennis van het Radboudumc op het gebied van de ziekte van Parkinson wordt nu een nieuw kenniscentrum gevormd voor hoogwaardige patiëntenzorg op het gebied van parkinson en DBS voor de regio Zuidoost-Nederland.

Het Maastricht UMC+ is samen met het Radboudumc een van de zes neurochirurgische centra in Nederland die zijn aangewezen door het ministerie van VWS om deze DBS-operaties uit te voeren.

Verwacht wordt dat met deze capaciteitsuitbreiding een belangrijke stap wordt gezet om de toegenomen wachttijden voor deze operatie terug te brengen.

Multidisciplinair team
Als één multidisciplinair specialistisch team behandelen wij in het Maastricht UMC+ en Radboudumc mensen met de ziekte van Parkinson door middel van diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation of DBS). Het team bestaat uit neurologen, neurochirurgen, verpleegkundigen, psychiaters, psychologen, radiologen, technici en paramedici. Het Maastricht UMC+ en Radboudumc vormen samen één van de zes aangewezen neurochirurgische centra die DBS-ingrepen mogen doen in Nederland. Het Maastricht UMC+ beschikt al langere tijd over bijzondere expertise in de multidisciplinaire behandeling van de ziekte van Parkinson door DBS. Het Radboudumc heeft een internationaal toonaangevend, multidisciplinair Parkinson-centrum. Dit centrum biedt hoogwaardige patiëntenzorg, waar nu dus ook de DBS-operatie zelf plaatsvindt.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen