Vaak verkeerde pijnstillers na blessure bewegingsapparaat

Patiënten met een botbreuk of een andere acute aandoening van hun bewegingsapparaat krijgen pijnstillers mee naar huis. Steeds vaker zijn dat opiaten-opioïde pijnstillers, maar dat zijn niet bepaald veilige medicijnen. Daarom onderzocht Gijs Helmerhorst of patiënten even tevreden zijn met pijnstillers die deze bijwerkingen niet hebben. En dat blijkt zo te zijn. Toch worden opioïden nog regelmatig voorgeschreven bij dit soort pijn, concludeert hij.

Hoewel vaak wordt gezegd dat de bijwerkingen van opioïden meevallen, zijn deze middelen verslavend en potentieel dodelijk. Tien jaar geleden kwam Helmerhorst tijdens een onderzoeksstage in de VS voor het eerst in aanraking met het opioïdenprobleem. In de VS gaan meer dan 46 mensen per dag dood aan een overdosis van deze medicijnen. In Nederland kunnen we verslavingsproblemen nog voor zijn, stelt de promovendus.

“Enige pijn na een operatie hoort erbij en zolang dit dragelijk is, hoeft dit niet altijd behandeld te worden met zware en verslavende pijnstillers.” Als er toch sterkere pijnstillers nodig zijn, is het verstandig dat de arts een dosis voor hooguit een aantal dagen meegeeft, om dan te checken of de middelen nog steeds nodig zijn. Er komt volgens Helmerhorst steeds meer bewijs dat effectieve coping-strategieen, betere psychische gesteldheid en minder stress effectievere pijnstillers zijn dan biomedische factoren als operatietechniek of geneesmiddelen.

Gijs Helmerhorst: ‘Pain relief after musculoskeletal trauma’
Promotor: prof. dr. G.M.M.J. Kerkhoffs, prof. dr. D.C. Ring
Co-promotores: dr. P. Kloem
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur.

Bron: AMC

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen