Miljoenensubsidie voor robotevolutie-onderzoek Guszti Eiben

Guszti Eiben, hoogleraar Artificial Intelligence op de VU, en een team van Britse collega-wetenschappers uit Bristol, Edinburgh en York hebben een miljoenensubsidie gekregen om Autonomous Robot Evolution (ARE) verder te onderzoeken.

Het gaat om 1,8 miljoen pond, omgerekend ruim 2 miljoen euro. De beurs komt van de EPSRC, de Britse wetenschapsfinancier voor  Guszti Eiben is bijzonder hoogleraar aan de University of York. Het onderzoek zal na de zomer van 2018 beginnen en vier jaar duren.

Kerncentrales


Zelf-reproducerende robots bieden een platform voor fundamenteel onderzoek naar evolutie en het ontstaan van intelligentie, tevens een (r)evolutionaire manier om betere robots te ontwerpen. Binnen dit project worden robots ook “gekweekt” voor een praktische toepassing: het verkennen en opruimen van oude kerncentrales. Twee jaar geleden trok Guszti Eiben met zijn VU-team wereldwijde (media-)aandacht toen hij de eerste robotbaby ooit aan de wereld presenteerde. Geboren uit de 3D-printer, uit het willekeurig gecombineerde DNA van twee robotouders, net als bij mensen. Hiermee bewees Eiben voor het eerst dat het concept van robotevolutie mogelijk is, zowel voor het brein (de software) als voor het lichaam (de hardware).

Paradisolezing


Op zondag 27 mei om 11.00 uur geeft Guszti Eiben een Paradisolezing over zijn onderzoek. De lezing is uit een serie Paradisolezingen onder de noemer ‘De Nieuwe Mens’. Onder andere VU-hoogleraar Piek Vossen, Nobelprijswinnaar Ben Feringa en de bekende sterrenkundige Vincent Icke waren eerdere sprekers in deze serie.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen