Diepe hersenstimulatie (DBS) reguleert bloedsuiker

Array

Onderzoekers van het AMC en de universiteit Yale hebben aangetoond dat elektrische stimulatie van de hersenen (Deep Brain Stimulation of DBS) de bloedsuikerregulatie bij mensen verbetert. Dit publiceren zij vanavond in Science Translational Medicine. Het onderzoek brengt voor het eerst de relatie tussen elektrische stimulatie van de hersenen en insulineregulatie in beeld, en kan in de toekomst leiden tot nieuwe behandelmogelijkheden voor mensen met diabetes type 2.

Onderzoek bij dieren heeft laten zien dat de hersenen een rol hebben in de bloedsuikerregulatie. Voor het eerst is aangetoond dat deze suikerregulatie verbetert door de elektrische stimulatie (DBS) van een hersengebied dat gevoelig is voor beloningen, en dat de eetlust reguleert.

Hersenstimulatie

In het AMC wordt DBS al langer toegepast bij Parkinson en bij ernstige dwangstoornissen. Hoofdonderzoeker en internist-endocrinoloog dr. Mireille Serlie bestudeerde een patiënt met diabetes die voor zijn dwangstoornis werd behandeld met DBS en vond een verbetering in de bloedsuikerregulatie. Dit gaf aanleiding tot verder onderzoek. Ze ontdekte dat bij patenten met een dwangstoornis DBS de werking van het hormoon insuline versterkt. Het hormoon insuline houdt de bloedsuikerspiegel in evenwicht.

Neurotransmitter

Al eerder toonden onderzoekers van het AMC aan dat DBS in dit hersengebied de neurotransmitter dopamine verhoogt. Dopamine is een signaalstof die betrokken is bij eetlust en de motivatie om te gaan eten. De onderzoekers beredeneerden dat dopamine in dit hersengebied invloed heeft op de bloedsuikerregulatie door de werking van insuline te verhogen. Zij testten vervolgens of het omgekeerde dan ook waar was: een tekort aan dopamine verslechterde inderdaad de bloedsuikerwaarde. Tot slot werd, door onderzoekers van de universiteit Yale in de VS, bevestigd dat specifieke stimulatie van dopaminecellen in muizen de bloedsuiker verlaagt.

“Deze studie toont aan dat elektrische manipulatie van een specifiek gebied in de hersenen de bloedsuikerregulatie verbetert. Deze studie vormt de basis voor verder onderzoek naar de mogelijkheid van de behandeling van suikerziekte via medicamenteuze, elektrische of misschien wel magnetische beïnvloeding van de hersenen”, aldus Serlie. In de komende jaren moet onderzoek aantonen hoe de hersenen via dopamine de bloedsuikerspiegel verlagen en welk hersengebied de grootste rol speelt bij de beïnvloeding van de bloedsuiker, en daarmee het meest in aanmerking komt voor behandeling.

Bron: AMC

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen