Slaaphouding kan hartritmestoornissen veroorzaken

De houding waarin je slaapt heeft mogelijk invloed op het krijgen van hartritmestoornissen. Mensen die op hun zij slapen hebben vaker last van hartritmestoornissen dan mensen die op hun buik of rug slapen. Dat blijkt uit een onderzoek van patiëntenplatform hart.volgers.org. “De trekkrachten die ontstaan aan de hartspier in zijligging zijn mogelijk de verklaring”, aldus cardioloog Lukas Dekker van hart.volgers.org, die in Bordeaux ook onderzoek doet naar verklaringen voor hartritmestoornissen.

Zijslapers hebben vaker hartritmestoornis

Uit het onderzoek dat Hart.volgers.org organiseerde blijkt dat 30% van de respondenten die op hun linker of rechter zij slapen last hebben van hartritmestoornissen. Van de mensen die op hun buik of rug slapen geeft slechts 19% aan last te hebben van hartritmestoornissen, wat statistisch significant minder is.  Aan het onderzoek deden bijna 500 mensen vrijwillig mee. Er werd geen belangrijk verschil vastgesteld tussen het slapen op de linker of rechter zij. “Deze resultaten passen in het nieuwe idee dat rek op het hartweefsel belangrijk is voor het ontstaan van ritmestoornissen.” zegt Lukas Dekker, cardioloog van hart.volgers.org. “Maar, er is nog veel onderzoek nodig en het is zeker nog te vroeg om mensen te adviseren om niet op hun zij te slapen; dat kun je hieruit niet concluderen.”

Trekkrachten aan het hart

“Dit zijn zeer interessante uitkomsten.” zegt Lukas Dekker, “Tot nu toe gaan we ervan uit dat ritmestoornissen ontstaan door problemen in de prikkelgeleiding, een puur elektrisch probleem. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat rek in het hart van grote invloed is op het ontstaan van ritmestoornissen. Het hart is in je lichaam opgehangen aan de longaderen. Wanneer je op je zij gaat liggen, maakt niet uit links of rechts, dan kan er ten gevolge van de zwaartekracht een trekkracht ontstaan bij die ophanging. Dat is exact een gebied waar boezemfibrilleren, de meest voorkomende ritmestoornis bijna altijd ontstaat.” In Bordeaux geeft Dekker leiding aan een onderzoek naar de invloed van mechanische factoren op hartritmestoornissen.

Week van het Hartritme

Hartritmestoornissen zijn één van de meest voorkomende hartaandoeningen in Nederland. Ongeveer 10% van de 65+-ers heeft er last van. Hartritmestoornissen leiden tot klachten, beperkingen in het dagelijks leven. Ook creëren hartritmestoornissen verhoogde risico’s op herseninfarcten. Hartritmestoornissen hebben een grote impact op het leven van patiënten en hun omgeving.

Daarom besteedt hart.volgers.org hier jaarlijks in de Week van het Hartritme aandacht aan. Dit jaar wordt de Week van het Hartritme georganiseerd van 18 t/m 22 juni. De Week van het Hartritme wordt dit jaar in intensieve samenwerking met cardiologen, thorax-chirurgen en andere topexperts uit het OLVG Amsterdam vormgegeven. Tijdens de Week van het Hartritme wordt onder andere aandacht besteed aan het voorkomen, de herkenning, de diagnostiek, de behandeling van en het leven met hartritmestoornissen.

Vragen over hartritmestoornissen?

Iedereen die vragen heeft over hartritmestoornissen kan deze vragen op hart.volgers.org stellen aan medisch experts. Ook kunnen op hart.volgers.org ervaringen gedeeld worden met andere mensen. Tijdens de Week van het Hartritme worden diverse online en offline activiteiten georganiseerd waar de gelegenheid is om vragen te stellen. Ga voor meer informatie over de Week van het Hartritme naar www.weekvanhethartritme.nl

Over hart.volgers.org

Hart.volgers.org is een social media omgeving waarin hartpatiënten en hun naasten informatie kunnen delen en vragen kunnen stellen aan medisch experts zoals cardiologen en thoraxchirurgen.

De medici zijn continu beschikbaar en aanwezig in de social media omgeving van  hart.volgers.org, waardoor de kwaliteit van informatie gewaarborgd is.

Hart.volgers.org is door een groep cardiologen en thorax-chirurgen ontwikkeld vanuit de overtuiging dat de zorg maximaal transparant moet zijn en de ambitie om de best mogelijke zorg voor patiënten te organiseren. Naast technologisch en wetenschappelijk hoogstaande zorg is daarbij naar onze overtuiging communicatie over ziekte, behandeling, en genezingservaring belangrijk. Moderne media kunnen daarbij een belangrijk verbindend middel zijn, met name wanneer de aanwezigheid van top-experts de kwaliteit van de informatie garandeert.

Bron: hart.volgers.nl
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen