Negatieve lichaamsbeleving bij mensen met psychische problematiek

0
1278

Mensen met psychische problematiek hebben een negatiever gevoel over hun lichaam dan de algemene bevolking. Dat concludeert Mia Scheffers in haar proefschrift naar lichaamsbeleving bij patiënten met psychische aandoeningen. Dankzij haar onderzoek is het mogelijk om de lichaamsbeleving van mensen met psychische problematiek beter te meten.

Mensen met psychische problematiek hebben een negatiever gevoel over hun lichaam dan de algemene bevolking. Dat concludeert Mia Scheffers in haar proefschrift naar lichaamsbeleving bij patiënten met psychische aandoeningen. Dankzij haar onderzoek is het mogelijk om de lichaamsbeleving van mensen met psychische problematiek beter te meten. Daardoor kan het resultaat van behandeling specifiek gericht op lichaamsbeleving ook beter in kaart worden gebracht.

Lichaamsbeleving

Lichaamsbeleving is een combinatie van lichaamsattitude, lichaamswaardering en lichaamsbewustzijn. Bij een groot aantal psychische stoornissen is er sprake van een negatieve of verstoorde lichaamsbeleving. Psychomotorische therapie en soortgelijke therapieën richten zich op verbetering van de lichaamsbeleving. Maar de lichaamsbeleving werd tot nu toe nauwelijks gemeten, omdat er geen goed meetinstrument voor is. Scheffers beschrijft haar onderzoek naar de Nederlandse versie van het meetinstrument Dresdner Körperbidl Fragebogen (DBIQ-NL), een vragenlijst die ze liet invullen door personen uit de algemene bevolking en door patiënten met psychische problematiek, zoals depressie of traumagerelateerde stoornissen.

Scheffers concludeert allereerst dat de geteste vragenlijst DBIQ-NL inderdaad geschikt is om de lichaamsbeleving te meten. Met dit meetinstrument toont ze aan dat de lichaamsbeleving bij patiënten met psychische stoornissen inderdaad negatiever is dan bij gezonde mensen. Ze keek ook naar verschillende stoornissen in het bijzonder. Daarbij viel op dat vrouwen die al jong een – vaak seksueel – trauma hebben opgelopen, een extreem lage lichaamsattitude hebben. Scheffers adviseert om in de behandeling meer aandacht aan negatieve lichaamsbeleving te besteden met onder andere psychomotorische therapie. De onderzochte vragenlijst kan ingezet worden om de effecten van de behandeling zichtbaar te maken.

Bewegingswetenschapper

Mia Scheffers (1958) is bewegingswetenschapper. Zij werkte eerder als lichaams- en bewegingspsychotherapeut en was docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2009 is zij verbonden aan Hogeschool Windesheim als onderzoeker bij het lectoraat bewegen, gezondheid en welzijn. De titel van haar proefschrift luidt: “Body experience in patients with mental disorders”.

Proefschrift: http://hdl.handle.net/(…)e5-953d-d51264420c2f

Body experience in patients with mental disorders

Promotie: W.J. Scheffers
Wanneer: 30 mei 2018
Aanvang: 11:00
Promotor: prof. dr. R.A. (Robert) Schoevers
Copromotors: dr. J.T. van Busschbach, dr. M.A.J. (Marijtje) van Duijn
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Medische Wetenschappen / UMCG

 

Bron: RUG

Vorig artikelPiekperiode hooikoorts-seizoen begonnen
Volgend artikelManifest voor behoud van schaarse specialistische zorg kinderen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.