IGJ Onderzoek: betere naleving richtlijnen infectiepreventie

Array

De richtlijnen voor infectiepreventie worden steeds beter nageleefd. Vooral de uitvoering van het antibioticabeleid, de voorwaarden voor goede handhygiëne en het beheer van de protocollen scoorden in het meerendeel van de ziekenhuizen ruim voldoende. 70% van de getoetste onderwerpen in de ziekenhuizen wordt als voldoende beoordeeld. Bij sommige ziekenhuizen werden echter nog steeds tekortkomingen geconstateerd.

Dat is de conclusie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) na onderzoek bij 48 ziekenhuizen in 2017. Dit was een vervolg op eerdere bezoeken in 2013 en 2015.

Maatregelen voor infectiepreventie

Een groot deel van de ziekenhuizen (33 van de 48) voldoet op bijna alle getoetste onderwerpen. Bij deze ziekenhuizen was een herbezoek niet nodig. Basale voorschriften werden beter nageleefd en er was een grotere bewustwording en minder discussie over de noodzaak van de maatregelen voor infectiepreventie. In een aantal ziekenhuizen waren de meest basale onderwerpen zoals schoonmaak en desinfectie helaas nog altijd niet op orde.

Zorginfecties

Het doel van de inspectie is om schade en ziektelast voor patiënten veroorzaakt door (zorg)infecties en besmettingen in ziekenhuizen te verminderen. De inspectie doet dit door de naleving van de relevante richtlijnen in ziekenhuizen te bevorderen. Ook de toenemende dreiging van antibioticaresistentie is reden voor de inspectie om na te gaan in hoeverre ziekenhuizen hierop goed zijn voorbereid.

Het onderzoek is de laatste van drie keer dat de inspectie op dit onderwerp in deze vorm de ziekenhuizen aan zal spreken. De inspectie gaat samen met de zorgaanbieders zoeken naar nieuwe manieren van toezicht op infectiepreventie en antibioticabeleid. Toezicht dat stimuleert tot: minder zorginfecties, minder verspreiding van resistente bacteriën en minder onjuist gebruik van antibiotica.

De inspectie heeft het NIVEL gevraagd dit toezichtonderzoek te evalueren.

Ziekenhuizen die qua infectiepreventie en antibioticabeleid onvoldoende veilige zorg bieden, kregen maatregelen opgelegd en werden opnieuw bezocht. Binnen 6 maanden moeten verbeteringen worden gerapporteerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen