Operatie met hypnose als barrière tegen pijn

Array

Mirjam Borsboom koos voor zelfhypnose als vorm van anesthesie tijdens een operatie. Dankzij een diepe staat van hypnose blokkeerde zij de pijn. Voor Nederland een bijzondere gebeurtenis, die nog maar eens de uitzonderlijke kracht van onze mind én die van hypnose aantoont.

Hypnose

Hypnose kent tal van wetenschappelijk bewezen toepassingen. Het verminderen of wegnemen van angst en pijn met zelfhypnose biedt veel mensen uitkomst. Het stelt ze bijvoorbeeld in staat om zonder angst naar de tandarts te gaan en invasieve onderzoeken of medische procedures te ondergaan. Steeds meer behandelaars zetten hypnosetechnieken in om patiënten een meer comfortabele ervaring te geven en daarbij kosten voor bijvoorbeeld pijnmedicatie of een langer verblijf in het ziekenhuis te besparen.

Positieve ervaring

Voor hypnotherapeut Mirjam Borsboom waren de bijwerkingen van een narcose na de operatie, zoals ernstige misselijkheid en vermoeidheid, de belangrijkste redenen om voor hypnose te kiezen. In Europa, de Verenigde Staten en elders in de wereld zijn al ziekenhuizen waar hypnose succesvol wordt gebruikt als middel tegen de pijn. In Frankrijk wordt op grote schaal hypnose toegepast in combinatie met lokale anesthesie.

‘Ik besef nog steeds niet helemaal hoe bijzonder het is wat ik heb gedaan,’ zegt Mirjam Borsboom. ‘Zonder Ina Oostrom had ik het nooit gekund. Het feit dat zij naast me zat tijdens de operatie en me hielp in de juiste, diepe staat van hypnose te komen, heeft mede bijgedragen aan de positieve ervaring. Mijn doel was te laten zien dat het mogelijk is een operatie te ondergaan met hypnose als barrière tegen de pijn. Doel behaald.’

Kracht van het onderbewustzijn

Hypnotherapeut Ina Oostrom bereidde Mirjam voor de operatie aan haar borst. ‘Het aanleren van hypnose voor toepassing bij operaties gaat om eenvoudig aan te leren technieken in een aantal sessies. Daarna traint de patiënt de kracht van het onderbewustzijn zelf verder. Mirjam mag echt trots zijn op zichzelf,’ aldus Ina Oostrom.

Boek Operatie met hypnose

De operatie vond plaats in het voorjaar van 2017. Nu, ruim een jaar later, verschijnt het boek Operatie met hypnose van Ina en Mirjam. Een persoonlijk verslag van de voorbereiding en de operatie, aangevuld met wetenschappelijke onderbouwingen en aanvullende informatie over de kracht van hypnose in pijn- en angstmanagement.

Dit boek is een aanrader voor patiënten die willen weten hoe de kracht van het eigen onderbewustzijn kan helpen met minder of geen angst en pijn een medische procedure te ondergaan. Zelfhypnose leren kan daartoe een perfect hulpmiddel zijn. En voor medische professionals die zich meer willen verdiepen in de kracht van hypnose en de brede toepasbaarheid in de omgang met hun patiënten.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen