Tijgermug nu ook in Hardenberg, Haarlemmermeer, Amstelveen, Weert, Lelystad en Almere

0
3013

Terwijl het muggenseizoen nog maar net op stoom is, zijn er dit jaar nu al in acht gemeenten tijgermuggen aangetroffen, in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Gelderland, Overijssel en Limburg. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten wordt hiermee nogmaals onderstreept dat het beleid van minister Bruno Bruins van Volksgezondheid voor aanpak van deze gezondheidsbedreigende exoot niet deugt. Het platform pleit met andere experts voor tijgermugvrije import van gebruikte banden en het sierplantje Lucky bamboo.

De tijgermug is een van oorsprong uit Azië afkomstige mug die meer dan 20 virusziekten en parasieten kan verspreiden naar mensen en dieren, zoals dengue, zika, chikungunya, encefalitis en hartworm. Ze worden in Nederland regelmatig aangetroffen bij bedrijven die de mug importeren met gebruikte banden of Lucky bamboo.

Tijgermug vondst

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had medio mei al vondsten in Lansingerland en Aalten bekendgemaakt, maar sinds deze week blijken er ook in Hardenberg, Lelystad, Haarlemmermeer, Amstelveen, Weert en Almere tijgermuggen te zijn aangetroffen.

“Dit is een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Ondanks de brandbrief die het platform samen met muggendeskundige Bart Knols en exotenspecialist Wouter van der Weijden eind vorig jaar aan de Tweede Kamer stuurde, wil minister Bruno Bruins zijn beleid niet aanpassen. Met elke ingevoerde tijgermug wordt de kans op vestiging en verspreiding groter. En op een gegeven moment kun je ze niet meer uitroeien en krijgen ziekten als zika en dengue hier vrij spel. Bruins moet daarom voorschrijven dat de import van gebruikte banden en Lucky bamboo vrij is van tijgermuggen, en daar streng op controleren.”

Achtergrond tijgermug

De pagina met vondsten in 2018 is hier te vinden: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken/vondsten.De vondst van tijgermuggen in Almere is (nog) niet op deze pagina vermeld; volgens een bericht van Omroep Flevoland is dit nieuws door de gemeente naar buiten gebracht, zie https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/161630/tijgermug-nu-ook-aangetroffen-op-bedrijventerrein-de-vaart

Antwoord van minister Bruins van Volksgezondheid op recente kamervragen over de tijgermug: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/04/19/beantwoording-kamervragen-over-het-artikel-%E2%80%98experts-luiden-de-noodklok-over-falende-aanpak-tijgermug%E2%80%99

Bron: stichting platform Stop invasieve exoten 

Vorig artikelGedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding in de zorg
Volgend artikelMinister Bruno Bruins pakt fictieve kortingen zorgverzekeringen aan
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.