‘In 2050 is helft van Nederland bijziend’

Array

NUVO luidt de noodklok:‘In 2050 is helft van Nederland bijziend’
De kans is groot dat in 2050 de helft van de Nederlanders bijziend is. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO), naar aanleiding van onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De NUVO roept ouders op om nog in deze schoolvakantie de ogen van hun kinderen aan een kwalitatief goede oogmeting te onderwerpen. “De oorzaken van bijziendheid moeten nú worden aangepakt om later erger te voorkomen.”

Bij bijziendheid is het moeilijker om dingen op een afstand scherp te zien. De afwijking ontstaat veelal op jonge leeftijd door een combinatie van erfelijke en omgevingsfactoren. Hoe eerder afwijkingen worden opgemerkt, hoe meer effect preventieve maatregelen zullen hebben.

Kwart brugklassers bijziend

Orthoptist van het Erasmus Medisch Centrum Jan Roelof Polling signaleerde met zijn onderzoeksteam het groeiende aantal gevallen van myopie, de medische term voor bijziendheid. Vooral de sterke toename bij kinderen baart zorgen. Polling: “Het is een trend die we wereldwijd zien. In Zuidoost Azië zijn de percentages nog veel hoger, maar ook in Nederland neemt het toe. Een groot probleem, want bij een hoge bijziendheid is er grote kans om op latere leeftijd slechtziend of zelfs blind te worden.”

Volgens NUVO-directeur Bas de Nes is bijziendheid wereldwijd en ook in Nederland de snelst toenemende oogaandoening. “Een kwart van de brugklassers is al bijziend. Door het tijdig signaleren van ontwikkelingen als deze, en deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek, draagt de NUVO bij aan het bewustzijn en belang van goede oogzorg. Daarom luiden wij nu de noodklok, en roepen wij alle ouders in Nederland op om nog deze zomer de ogen van hun kinderen te laten onderzoeken.”

Ga naar de opticien voor een oogmeting én ga buitenspelen

Omdat bijziendheid bij volwassenen niet of nauwelijks verholpen kan worden, moet myopie al op jonge leeftijd voorkomen of beperkt worden door oplettende ouders en docenten. Naast een goede kinder(zonne)bril aanmeten, zijn er meer maatregelen om op jonge leeftijd oogschade te voorkomen. Polling: “Tablet- en smartphonegebruik is voor deze generatie een extra risicofactor. Het verminderen van schermtijd, het afwisselen van dichtbij en veruit kijken én ten minste twee uur per dag buitenspelen zou de ontwikkeling van myopie sterk kunnen afremmen. Jongeren die veel buiten zijn, worden minder vaak bijziend dan leeftijdsgenoten die dat niet doen.”

De Nes: “Met een lange zomervakantie voor de deur moet naar buiten gaan geen probleem zijn. En de deuren van onze NUVO gediplomeerde opticiens staan deze zomer wagenwijd open voor iedereen die een oogmeting wil laten doen.”

Over NUVO

De Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO) is opgericht in 1948 en is een vereniging van en voor optiekbedrijven. De NUVO vertegenwoordigt met bijna 1.000 aangesloten vestigingen een groot deel van alle optiekwinkels in Nederland. Bij optiekbedrijven met het NUVO-keurmerk worden je ogen gegarandeerd gemeten door een gediplomeerd opticien. Het werk van de NUVO bestaat uit zowel het behartigen van collectieve belangen van de optiekbranche, als het bieden van individuele ondersteuning aan de aangesloten bedrijven. Kijk voor meer informatie op nuvo.nl.

Bron: NUVO

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen