Advertentie

Meer voorlichting over risico’s lachgas noodzakelijk

Lachgas bij langdurig gebruik oorzaak voor ernstige gezondheidsproblemen
Het gebruik van lachgas is de laatste jaren flink gestegen onder jongeren en uitgaande jongvolwassenen.

Deze nieuwste trend om gas uit de patronen voor slagroomspuiten in een ballon te spuiten. Het gas uit de ballon in te ademen zorgen voor een roes die enkele seconden duurt. Het inademen van lachgas is echter niet zonder risico’s en kan bij langdurig gebruik ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
Handhavers, zoals bijzondere opsporingsambtenaren en politie, krijgen steeds meer meldingen van overlast van lachgasgebruik op straat en rondslingerende lachgaspatronen. Daarnaast hebben gemeenten, leerkrachten en ouders veel vragen over lachgas. Dat is de reden dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Trimbos-instituut eind vorig jaar gevraagd heeft om een preventieve aanpak te ontwikkelen gericht op het voorkomen van gezondheidsschade door lachgasgebruik, het bijstellen van het imago als onschuldig middel maar ook het wegnemen van (onnodige) zorgen over lachgas.

Wat is lachgas?

Lachgas (distikstofmonoxide, N2O) is een kleurloos, niet-irriterend, zoetgeurend en zoet smakend gas. Het wordt in de geneeskunde gebruikt om patiënten kortdurend onder narcose te brengen, echter neemt het gebruik af omdat er geschiktere middelen zijn. Naast het medicinale gebruik wordt di-stikstofmonoxide gebruikt als drijfgas in de voedingsindustrie voor o.a. slagroomspuiten en industrieel: in gasflessen die o.a. in de auto- en motorsport circuleren om het vermogen van verbrandingsmotoren te vergroten. Tot slot wordt het middel steeds vaker gebruikt als roesmiddel wegens de milde, psychedelische effecten.

Gebruik van Lachgas

Lachgas is populair mede omdat het gemakkelijk en legaal verkrijgbaar is. Het wordt door gebruikers nauwelijks als ‘drug’ gezien, maar als een relatief onschuldig middel. Waar eerder vooral uitgaande jongeren lachgas gebruikten, wordt het nu ook vaker gezien bij andere groepen dan uitgaande jeugd, zoals jongeren op straat of rond schoolpleinen. Ook wordt er een toename gesignaleerd van de verkoop en het gebruik van lachgasballonnen in de reguliere horeca, op (openbare) evenementen en op feesten. Onder scholieren van 12-16 jaar heeft 8% ooit lachgas gebruikt en 2% in de afgelopen maand. Onder de oudere studenten van MBO en HBO (16-18 jaar) heeft 1 op de 6 het wel eens geprobeerd, en 20% van de 18-jarigen gebruikte in de afgelopen maand.

Hoe wordt lachgas gebruikt

Het gas wordt door middel van een cilinder of een patroon, voor gebruik in een slagroomspuit, in een ballon gespoten. Er wordt in en uit de ballon geademd, zodat het geïnhaleerde gas langer in de longen blijft. Om zuurstoftekort te voorkomen wordt er tussendoor soms gewone lucht ingeademd. In de recreatieve sfeer wordt alleen lachgas gebruikt, terwijl bij medisch gebruik van lachgas tegelijkertijd zuurstof wordt toegevoegd.

Effect van lachgas

Het inhaleren van lachgas zorgt voor een kortdurende maar sterke roes en is na 1 tot 5 minuten uitgewerkt. Er is sprake van een bewustzijnsdaling die een beetje lijkt op dronkenschap. Gebruikers kunnen lacherig worden. Ook krijgt de gebruiker tintelingen en is er een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid. Dit kan zowel euforie als onrust of angst geven. • Niet-gebruikers zien ook een andere kant: gebruikers kunnen zich verliezen in hun ballontrip en sluiten zich af van hun omgeving. Omdat sommige lachgasgebruikers niet van ophouden weten is hun gedrag niet echt sfeer verhogend.

Risico’s van lachgas

Op korte termijn:

  • Bevriezen van longen
    De manier waarop lachgas gebruikt wordt, is zeer belangrijk. Lachgas mag nooit rechtstreeks vanuit de gasfles geïnhaleerd worden. Dit kan levensgevaarlijk zijn omdat het gas dan zo koud is dat de longen kunnen bevriezen. Ook lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen.
  • Zuurstoftekort in de hersenen
    Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen.
  • Gevolgen zwangerschap
    Als je zwanger bent, kan lachgas een zuurstoftekort bij de baby veroorzaken. Dit heeft ernstige gevolgen voor de baby. Spontane abortus of ernstige geboorteafwijkingen kunnen optreden.
  • Verkeer
    Deelname aan verkeer na gebruik van lachgas is zeer gevaarlijk. Je kunt nog uren onoplettend blijven.
  • Verkoudheid
    Wanneer iemand verkouden is zit het hoofd verstopt. Wanneer dan lachgas wordt gebruikt is er sprake van extra druk in het hoofd en is er een kans dat het trommelvlies kan springen. Dit kan leiden tot oorpijn en blijvende gehoorschade.

Op lange termijn:

  • Neurologische stoornissen
    Bij langdurig chronisch gebruik (maanden of jarenlang bijna dagelijks gebruik) kunnen neurologische stoornissen optreden. Dit komt doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. Veganisten (en in mindere mate vegetariërs) moeten extra behoedzaam zijn.
  • Blokkade glutamaatreceptor
    Lachgas blokkeert de glutamaatreceptor. Hierdoor kan hersenschade ontstaan. Narcose met lachgas aan jonge kinderen wordt daarom afgeraden.
  • Langdurig gebruik van lachgas kan leiden tot:
    • Onvruchtbaarheid
    • Impotentie
    • Neurologische schade
  • Lachgas en het jonge brein
    Het is nog onbekend wat het effect van lachgas is op het jonge (puber)brein. Gezien het jonge brein nog in ontwikkeling is, en van andere middelen bekend is dat dit van invloed is op de ontwikkeling van het brein, is voorzichtigheid geboden

Invloed andere stoffen
Sinds 2000 bestaat het vermoeden dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten. Daarnaast kunnen minuscule stukjes metaal van de patroon zelf meekomen in een ballon. Het is onbekend wat dit betekent voor de gezondheid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen