80% van de vakantiegangers gebruikt ‘onveilige’ openbare WiFi

Array

Nederland gaat massaal op vakantie deze zomer en neemt daarbij mobiele telefoons, tablets of zelfs laptops mee. Daarmee wordt veelvuldig gebruik gemaakt van openbare WiFi-netwerken in hotel, café, vakantiepark of op het vliegveld. Het Haagse cyber security bedrijf Cybersprint heeft onderzocht dat 80% van de Nederlandse vakantiegangers gebruik maakt van openbare WiFi-netwerken, zonder bekend te zijn met de digitale gevaren.

De mobiele apparatuur wordt vaak gebruikt om via internet contact te houden met het thuisfront en om via sociale media te laten weten hoe fantastisch de vakantie is, maar soms ook om nog even wat te werken of online geld over te maken. Wanneer je inlogt op een openbaar WiFi-netwerk kan een cybercrimineel toegang krijgen tot jouw apparaat en de vertrouwelijke informatie in jouw netwerk.

Goed voorbereid op vakantie


Vanuit alle hoeken krijgen vakantiegangers het advies om goed voorbereid op pad te gaan: uitgerust rijden, goede zonnebescherming en oppassen bij banktransacties in het buitenland. Maar over bescherming tegen internetcriminaliteit denkt men vaak niet na? Ondanks dat de Nedelandse databundel voor internetgebruik inmiddels binnen de gehele EU tegen dezelfde kosten is te gebruiken, maken veel Nederlanders toch gebruik van gratis onveilige openbare WiFi-faciliteiten. Vakantie accommodaties of horeca gelegenheden bieden hun gasten deze service gratis aan, waarbij men niet weet hoe die open WiFi-netwerken zijn ingericht of beschermd.

Gebruik openbare WiFi


Ruim 80% van de vakantiegangers maakt gebruik van openbare WiFi-netwerken, hiervan doet 75% dit om e-mails te checken of zoekmachines te gebruiken en ruim 60% voor sociale media. Opvallend is dat zelfs ruim 30% de openbare WiFi-netwerken gebruikt voor internetbankieren, waarbij de gevolgen van fraude door stelen van bankgegevens heel groot kunnen zijn. Maar ook gebruikt ruim 13% de openbare WiFi-netwerken voor zakelijke doeleinden.

Internetcriminelen


Bekend is dat internetcriminelen de open Wifi-netwerken ook goed weten te vinden. Hier kunnen ze vrij gemakkelijk mobiele apparaten binnendringen om rond te struinen in persoonlijke gegevens en e-mails. Maar ook kunnen ze de hand leggen op wachtwoorden van bijvoorbeeld social media, webshop accounts of bedrijfsnetwerken. De gevolgen hiervan kunnen aanzienlijk zijn. Identiteitsfraude, het lekken van bedrijfsgeheimen, frauduleuze overboekingen of het ‘kapen’ van foto’s of andere dierbare documenten.

Zakelijk gebruik


Voor een bedrijf kunnen de gevolgen desastreus uitpakken. Uit het onderzoek blijkt dat 13% van de respondenten open WiFi-netwerken ook gebruikt voor werk en zakelijke transacties, waarvan zelfs ruim 2% voor banktransacties. Hiermee brengen deze gebruikers ook hun bedrijf in gevaar. Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot bedrijfsgegevens, wachtwoorden of email adressen en deze misbruiken voor bijvoorbeeld CEO-fraude. Cybersprint waarschuwt met name voor deze zakelijke gevaren. Het Haagse cyber security bedrijf helpt organisaties te beschermen tegen onder andere datalekken, CEO-fraude en phishing door real-time cyber risico’s te detecteren op alle online kanalen, waaronder social media en het Dark web.

Tips


Koop een extra databundel bij je provider of een simkaart op je bestemming, zo kan je toch gebruik maken van 3G/4G. Wil je toch graag gebruik maken van openbare WiFi-netwerken, beperk dan de risico’s door een VPN aan te schaffen, dit moet je dan wel van tevoren doen  Er zijn speciaal hiervoor “MiFi” (Mobiele WiFi) apparaten op de markt waar een simkaart in geplaatst kan worden zodat er vervolgens een hotspot beschikbaar is op het MiFi-apparaat.

Over Cybersprint

Cybersprint beschermt organisaties tegen cyberdreigingen door real-time inzicht te bieden in de online footprint en de actuele cyber risico’s. Cybersprint heeft een uniek Digital Risk Monitoring platform ontwikkeld waarmee automatisch de kwetsbaarheden van organisaties worden gedetecteerd op alle online kanalen als Web, Mobile Apps en het Dark web. Zo ontdekken zij bekende, verborgen en nep websites, apps en social media accounts.
Meer informatie op: www.cybersprint.com

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen