Zelfrijdend busje op proef bij Ommelander Ziekenhuis in Scheemda

Array

Vanaf maandag 6 augustus rijdt tussen het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte in Scheemda een zelfrijdend busje. De bushalte aan de Molenstraat ligt op ongeveer 1,5 kilometer vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. Het busje rijdt minstens een half jaar op proef. Als de proef succesvol is, wordt het busje een vast onderdeel van de openbaarvervoerverbinding. In een volgende fase wordt de route mogelijk verder uitgebreid naar het centrum en later het treinstation van Scheemda.

Vervoer van en naar het ziekenhuis

Het busje vervoert patiënten, bezoekers en personeel van en naar het ziekenhuis. In het voertuig is een gastheer aanwezig om passagiers te begeleiden. In geval van nood kan hij ook ingrijpen. Passagiers kunnen tijdens de proef gratis van het busje gebruik van maken. De dienstregeling van het busje sluit aan op de bestaande buslijnen.

Eerste zelfrijdend busje met passagiers

Met de proef loopt Noord-Nederland landelijk gezien voorop als het gaat om de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer. Voor de provincie Groningen is dit de eerste proef met een zelfrijdend busje met passagiers. Eerder werden al wel tests uitgevoerd zonder passagiers met een onbemand voertuig in de Eemshaven, op het Zerniketerrein in Groningen en in Loppersum. In 2016 reed in de provincie Fryslân twee maanden een zelfrijdend busje in Appelscha. Het busje in Scheemda rijdt een stuk langer en is van een andere leverancier, van het Franse bedrijf NAVYA. Arriva levert de gastheren. Door proeven te doen met verschillende soorten voertuigen willen de noordelijke provincies samen met verschillende partijen zo veel mogelijk ervaring opdoen met zelfrijdend vervoer en de ontwikkeling ervan versnellen.

Pilotregio

De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen zien autonoom vervoer als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in Noord-Nederland te behouden en te verbeteren. Daarbij gaat het om vervoer over zowel de weg, over het spoor, over het water en door de lucht. De provincies werken samen om dé pilotregio van Nederland te worden, voor autonoom vervoer. Dit doen ze samen met verschillende partijen. Het zelfrijdende busje in Scheemda is een samenwerking tussen de provincie Groningen, het Ommelander Ziekenhuis, de gemeente Oldambt en Arriva Nederland. Arriva onderzoekt samen met overheden mogelijkheden om autonoom vervoer in te zetten op plaatsen waar op dit moment geen openbaar vervoer rijdt.

Bron: Provincie Groningen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen