Het Spaarne Gasthuis opent eerste Taalpunt

De opening vindt plaats in de centrale hal in Hoofddorp op donderdag 6 september
U staat er misschien niet bij stil, maar het kunnen lezen van dit artikel is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders zijn namelijk laaggeletterd. Deze groep heeft niet alleen moeite met lezen en schrijven, maar ook met rekenen en digitale vaardigheden. Het Spaarne Gasthuis wil bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid en opent daarom binnenkort officieel het eerste Taalpunt.

Week van de Alfabetisering

Op donderdag 6 september, in de Week van de Alfabetisering, opent het Taalpunt in de centrale hal in Hoofddorp. Vanaf dat moment kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers hier terecht met al hun taalvragen. Vrijwilligers bieden hier op dinsdag en donderdag van 10:00 tot 13:00 hulp bij onder andere het begrijpen van medische informatie en het invullen van formulieren en vragenlijsten.

Doorverwijzen

Als daar behoefte aan is, kunnen de Taalpuntvrijwilligers mensen doorverwijzen naar het Taalhuis bij de bibliotheken in de regio om een cursus of taaltraject te volgen. Het Taalpunt vormt daarmee een vindplaats voor laaggeletterden en een onderdeel van het Taalhuis.

Toekomst

Esther de Wilde, adviseur laaggeletterdheid van het Spaarne Gasthuis, licht toe: “Het Taalpunt is in de eerste plaats een extra service voor patiënten en bezoekers. Maar uiteindelijk willen we natuurlijk ook het gesprek aangaan en mensen enthousiasmeren voor het volgen van een taaltraject, als daar behoefte aan is. We beginnen voor nu in Hoofddorp, maar hopen in de toekomst, als het een succes blijkt, ook een Taalpunt te openen in Haarlem Zuid en Haarlem Noord.”

Schaamte

Onder laaggeletterden valt iedereen die grote moeite heeft met lezen en schrijven, maar ook met het begrijpen en toepassen van informatie. Er heerst veel schaamte onder deze groep en in een samenleving die steeds ingewikkelder wordt, ondervinden zij meer en meer problemen.

Ongezondere leefstijl

Laaggeletterden begrijpen de informatie over hun aandoening en behandeling niet goed. Dit kan leiden tot een slechtere gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterden een ongezondere leefstijl hebben. Ze hebben vaker last van chronische ziekten als diabetes, psychische klachten en hart- en vaatziekten. Ook gaan ze vaker naar de huisarts of het ziekenhuis, houden ze zich niet aan voorgeschreven behandelingen en gebruiken ze medicijnen verkeerd.

Opening Taalpunt

Werken aan taal is dus werken aan gezondheid. Daarom zet het Spaarne Gasthuis zich in voor de doelgroep laaggeletterden. Het richt zich daarbij niet alleen op de patiënt, maar ook op de eigen minder taalvaardige werknemer. Daarom sluit het ziekenhuis zich tijdens de opening van het Taalpunt ook officieel aan bij het Landelijk Taalakkoord Werkgevers. Daarmee laat het ziekenhuis zien zich ook als werkgever in te zetten om de taalvaardigheid van de eigen medewerkers te vergroten.

Programma opening donderdag 6 september
Locatie: Centrale hal Hoofddorp

10:00    Welkom door Kees Wolse, lid raad van bestuur
10:10    Officiële aansluiting landelijk Taalakkoord Werkgevers: certificaatuitreiking door wethouder Ap Reinders
10:20    Officiële opening Taalpunt
10:30    Performance van spoken word artist Smita James

Bron: Spaarne Gasthuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen