Opnieuw tijgermug aangetroffen na autovakantie in Zuid-Europa

Voor de tweede keer heeft iemand die per auto naar Zuid-Europa was geweest, vermoedelijk een of meer tijgermuggen mee naar huis genomen. Dit is onlangs vastgesteld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).  Deze keer betrof het een Arnhemmer die uit Italië kwam, vorig jaar was het een inwoner van Dieren die naar een niet nader gespecificeerd Zuid-Europees land was geweest. Stichting platform Stop invasieve exoten roept het ministerie van Volksgezondheid op om reizigers alert te maken op dit risico.

20 virusziekten

Tijgermuggen kunnen meer dan 20 virusziekten overdragen op mens en dier, zoals dengue en zika. Dit kan ook gebeuren zonder dat de mug eerst een besmette persoon heeft gebeten, doordat ‘moedermug’ virussen kan overdragen op haar nageslacht.De NVWA deed de vondst op 3 augustus en schrijft daarover op de recent geactualiseerde webpagina met vondsten: “De tijgermug in Arnhem is vermoedelijk per auto meegenomen door een particulier vanaf een vakantieadres in Italië. Het betreft waarschijnlijk een unieke vondst. Om die reden heeft de NVWA na onderzoek besloten niet te bestrijden, maar de omgeving beperkt te monitoren. Er zijn daarna geen nieuwe exemplaren aangetroffen.

Dieren

Op diezelfde webpagina staat dat in 2017 in Dieren een tijgermug is aangetroffen. Dit werd pas medio 2018 bekendgemaakt.  Bij navraag bleek dat de NVWA die tijgermug ontdekt had bij een inwoner van die Gelderse plaats die recent per auto was teruggekomen uit Zuid-Europa. Kort na bekendmaking van die vondst is heeft het platform een filmpje op YouTube geplaatst om reizigers te attenderen op de risico’s. Enerzijds loopt men zelf het risico om in Zuid-Europese landen gebeten te worden door de tijgermug, anderzijds is er de kans dat men de gevaarlijke exotische mug als verstekeling meeneemt in de auto, caravan of tent. In het filmpje is te zien waar de tijgermug gevestigd is, waarom de mug een gezondheidsrisico vormt voor mens en dier, hoe men zich tegen de mug kan beschermen en hoe de mug te herkennen is.

Terugreis autovakantie

Wie per auto naar gebieden gaat waar de tijgermug actief is, wordt opgeroepen om vóór de terugreis auto, caravan, tent en andere bagage goed te controleren op eventuele verstekelingen. Het platform heeft toen ook de ANWB gevraagd om hierover te communiceren, maar helaas bleek men daar andere prioriteiten te hebben. Volgens het platform vormen de twee vondsten van de NVWA het topje van de ijsberg en is het aannemelijk dat deze onbedoelde invoer van tijgermuggen veel vaker voorkomt. Daarom roept het platform nu het ministerie van Volksgezondheid op om een voorlichtingsactie te starten.

Link naar de webpagina van de NVWA met vondsten van exotische muggen: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken/vondsten

Bron: Stichting platform Stop invasieve exoten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen