UMCG neemt operatierobot in gebruik

0
937

In het UMCG zijn onlangs de eerste patiënten geopereerd met ondersteuning van een operatierobot. Het betrof onder andere een complexe operatie, waarbij de staart van de alvleesklier en de milt van een patiënt werden verwijderd vanwege een tumor. De operatie is succesvol verlopen en de patiënt maakt het goed. Het UMCG gaat de robot geleidelijk en gericht inzetten bij complexe (kanker)operaties.

Het verwijderen van de staart van de alvleesklier gebeurt normaal gesproken via een open buikoperatie of een kijkbuisoperatie, waarbij de patiënt via kleine sneetjes in de buik en via een kijkbuis met camera wordt geopereerd.

Operatierobot

In dit geval werd de patiënt geopereerd via een kijkbuisoperatie met ondersteuning van robot gestuurde chirurgie. Hierbij staat de chirurg niet aan de operatietafel waarop de patiënt ligt, maar zit op enige afstand achter een consoletafel, waarmee hij of zij de robotarmen met de instrumenten bedient. De chirurg ziet op een beeldscherm het operatiegebied driedimensionaal, tot tien keer uitvergroot en met meer diepte.

 

Beter manoeuvreren

Door de combinatie van driedimensionaal zicht en het gebruik van kleine, trillingsvrije en zeer beweeglijke robotinstrumenten kan de chirurg beter manoeuvreren. Hierdoor kunnen belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten goed gespaard worden en lijkt de kans kleiner dat tijdens de kijkbuisoperatie – vanwege een complicatie, of technische beperkingen – alsnog moet worden omgeschakeld naar een open buikoperatie. Met een kijkbuisoperatie verliest de patiënt doorgaans minder bloed en herstelt deze in het algemeen sneller. Voor de chirurg is opereren met robotchirurgie meer ontspannen en ergonomisch beter.

 

Complexe chirurgie

In de afgelopen jaren heeft robotchirurgie zijn intrede gedaan in veel operatiekamers. Het UMCG gaat de robot geleidelijk en gericht inzetten bij complexe (kanker)operaties aan onder andere lever, alvleesklier, nieren, slokdarm, blaas en endeldarm. Het is ook de bedoeling dat het UMCG in de toekomst de robot zal inzetten voor het verwijderen van een deel van de lever bij gezonde donoren, zodat dit deel kan worden gebruikt voor levertransplantatie bij kinderen met een ernstige leverziekte.

Bron: UMCG

Vorig artikelArnhems kunstproject verbindt mensen in zorginstellingen
Volgend artikelNieuwe subsidiemogelijkheden bij Klein Geluk vanaf 17 september
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.