Nieuwe doorbraak in slimme taststok voor blinden en slechtzienden

Sinds vandaag is de nieuwe slimme taststok een feit: de I-Cane Mobilo 2.1. Hij werd ontwikkeld door de Nederlandse organisatie I-Cane en bestaat uit een slimme taststok die de traditionele ‘witte stok’ combineert met innovatieve technologie. Via nauwkeurige sensoren en een connectie met de smartphone werkt de I-Cane Mobilo als navigatiemiddel dat tevens voor obstakels in de looproute waarschuwt. De I-Cane Mobilo is ontwikkeld en wordt geproduceerd in Sittard, de I-Cane organisatie bestaat voor 100% uit vrijwilligers.

I-Cane Mobilo

De I-Cane Mobilo biedt een oplossing voor oriëntatieproblemen en biedt blinde en slechtziende mensen nieuwe mogelijkheden om zich zelfstandig te bewegen en te verplaatsen. De I-Cane Mobilo beperkt het risico op botsingen waarmee blinde en slechtziende mensen vaak worden geconfronteerd. Gebruikers kunnen samen met anderen routes opnemen om deze later zelfstandig te bewandelen. Ook kan een route van A naar B worden gevolgd door het ingeven van een adres. Dankzij de speciaal ontwikkelde en gepatenteerde ‘voelpijl’ wordt relevante informatie op voelbare wijze via  een draaiend schijfje onder de vinger van de gebruiker doorgegeven en blijft het gehoor vrij.

Het gehoor is voor blinde en slechtziende mensen van groot belang om hun verminderd zichtvermogen te compenseren en wordt om die reden zo veel mogelijk ontzien. De I-Cane Mobilo lijkt qua uiterlijk op een gewone taststok. De Mobilo wordt inmiddels gebruikt in Nederland, Denemarken, België, Oostenrijk en Hongarije.

Doorontwikkeling op basis van gebruikersinzichten

Al bijna 15 jaar houdt I-Cane zich met steun van belangenorganisaties en zorgverzekeraar Zilveren Kruis bezig met het bevorderen van mobiliteit en zelfredzaamheid van blinde en slechtziende mensen. Vijf jaar geleden kwam I-Cane met een eerste versie en heeft sindsdien op basis van gebruikersinzichten continu gewerkt aan verdere doorontwikkeling. De gebruiker kan rekenen op tal van verbeteringen. “Bij de ontwikkeling van deze nieuwe innovatieve stok stond het gebruikersgemak centraal. Het nieuwe compacte ontwerp is licht in gewicht en met het unieke zwenkmechanisme gemakkelijk in gebruik. Daarnaast is de stok nu opvouwbaar en heeft de nieuwe, GPS-antenne een veel grotere nauwkeurigheid gekregen”, aldus Rob Edelhausen van I-Cane.

Bron: I-Cane

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen