
Blootstelling tijdens zwangerschap beïnvloedt malariarisico in eerste levensjaar
ArrayNieuwe studie spoort als eerste veranderingen in de immuunrespons op bij pasgeborenen die in de baarmoeder blootgesteld zijn aan malaria.
Prenatale blootstelling aan malaria beïnvloedt de aangeboren immuunrespons van pasgeborenen aanzienlijk, vooral wanneer de placenta is geïnfecteerd. Dat concludeert een studie uitgevoerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG), in samenwerking met ISGlobal, Spanje, en de Clinical Research Unit van Nanoro (CRUN), Burkina Faso. De resultaten, gepubliceerd in BMC Medicine, kunnen verklaren waarom sommige baby’s tijdens hun eerste levensjaar gevoeliger zijn voor malaria dan andere.
Ondanks de grootschalige implementatie van een preventieve behandeling om malaria tijdens de zwangerschap te voorkomen, worden een groot aantal baby’s in endemische landen geboren uit moeders met placentale malaria. Blootstelling aan malaria tijdens de zwangerschap lijkt het risico op het ontwikkelen van de ziekte in de eerste levensjaren te vergroten, hoewel de reden daarvoor nog niet volledig duidelijk is.
Prenatale blootstelling aan malaria
In deze studie evalueerde het onderzoeksteam of prenatale blootstelling aan malaria eventueel veranderingen teweegbrengt in de zogenaamde aangeboren immuunrespons, de eerste verdedigingslinie tegen malaria van pasgeborenen. Om dit te bepalen, onderzochten de wetenschappers het type prenatale blootstelling aan malaria bij meer dan 300 moeders en hun baby’s die deelnamen aan een klinische studie in Burkina Faso.
Met behulp van navelstrengbloed evalueerden ze de productie van mediatoren van het immuunsysteem om de immuunrespons bij de geboorte te meten en te bepalen hoe hun niveau het malariarisico tijdens het eerste levensjaar kon voorspellen. Inflammatoire mediatoren, zoals cytokines en chemokines, zijn eiwitten die de respons op infectie reguleren en kunnen leiden tot ontwikkeling van malariasymptomen zoals koorts.
Grotere productie van cytokinen en chemokines
De onderzoekers ontdekten dat het stimuleren van navelstrengbloedcellen van baby’s blootgesteld aan malaria, leidt tot een grotere productie van cytokinen en chemokines in vergelijking met cellen van niet-blootgestelde baby’s. Hoge productie van pro-inflammatoire cytokines kwam vooral voor bij baby’s van moeders met placentale malaria, wat wijst op het diepgaande effect van malaria-infecties vroeg in de zwangerschap op hoe het immuunsysteem van een kind reageert op een infectie.
Aangeboren immuunrespons
“Deze studie toont als eerste aan hoe verschillende soorten prenatale blootstelling aan malaria het malariarisico van een baby kunnen verhogen door de aangeboren immuunrespons te beïnvloeden. Met name malaria-infecties vroeg in de zwangerschap zijn risicovol en preventiestrategieën moeten aangepast worden om deze infecties zo vroeg mogelijk te detecteren en te behandelen,” zegt prof. Anna Rosanas-Urgell van het ITG die de studie leidde.
Magloire Natama is eerste auteur van dit artikel dat deel uitmaakt van zijn PhD-project bij het ITG en CRUN. “Onze bevindingen benadrukken hoe belangrijk het is om vrouwen in endemische settings te motiveren prenatale zorg te zoeken, voor hun eigen gezondheid en die van hun kinderen,” zegt Natama.
Bron: ITG