Scribit maakt vanaf morgen online video’s toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Array

Morgen lanceert Vereniging Bartiméus Sonneheerdt het innovatieve online platform voor blinden en slechtzienden: scribit.tv. Een plek waar beauty tutorials, online talkshows, prank vlogs en virals door iedereen kunnen worden voorzien van audiodescriptie, een techniek waarbij een voice-over in de stiltes van een video beschrijft wat er in beeld gebeurt. Zo wordt videocontent toegankelijk voor de circa 350.000 mensen die blind en slechtziend zijn in Nederland. Scribit is mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers, techniek en financiële middelen die beschikbaar zijn gesteld door het KPN Mooiste Contact Fonds.

Meelachen, meehuilen, meepraten, meedoen!

Dat is scribit in een notendop. Er wordt over de hele wereld dagelijks naar een miljard uur aan YouTube filmpjes gekeken en momenteel hebben online video’s zelden audiodescriptie. Door de videocontent te voorzien van audiodescriptie op scribit.tv kunnen blinden en slechtzienden meedoen aan het gesprek van de dag.

We leven in een visueel ingestelde maatschappij en YouTube is een grote bron van informatie en entertainment. Als wij straks in ieder geval gedeeltelijk ook toegang tot die video’s hebben, dan zijn we alweer een stukje verder richting een inclusieve samenleving“, aldus scribit Community Manager Falco van Dinteren. Samen met een team van ambassadeurs dat net als hij een visuele beperking heeft, zet hij zich in om beschrijvers te werven en het belang van scribit te onderschrijven.

Samenwerking Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en het KPN Mooiste Contact Fonds

In Nederland hebben circa 350.000 mensen een visuele beperking. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt zet zich sinds 1915 in voor blinden en slechtzienden. Het KPN Mooiste Contact Fonds heeft scribit geselecteerd als een van de projecten die ze in hun jubileumjaar financieel steunen. Het fonds is door KPN opgericht met als doel sociaal contact te bevorderen voor mensen die dat nu missen. Al ruim tien jaar brengt het fonds mensen die zich eenzaam voelen in contact met hun omgeving of lotgenoten. Jaarlijks werken tussen de 1.500 en 2.000 KPN-vrijwilligers mee aan projecten van het fonds. Bij alle projecten wordt ICT ingezet om sociaal contact te vergemakkelijken.

Bron: Scribit en fotocredit scribit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen