Wilhelmina Kinderziekenhuis start met Onderzoek kinderen met Q-koorts

Artsen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht hebben tegenover Q-support aangegeven te willen starten met een onderzoek naar kinderen met Q-koorts. Met name de financiering van honderdduizend euro die voor dit doel is toegezegd door de provincie Noord-Brabant, speelt daarbij een beslissende rol.

Annemieke de Groot, directeur Q-support, en medisch adviseur Alfons Olde Loohuis, zijn enthousiast over deze toezegging. Annemieke de Groot: ‘Prof. Dr. Nico Wulffraat, kinderarts en immunoloog- reumatoloog, Prof. Dr. Elise van de Putte, Kinderarts Sociale Pediatrie en  Onderzoekerin vermoeidheidsklachten bij kinderen en Prof. Dr. Hans Knoop van het NKCV (Nederlands Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid)  hebben aangegeven een eerste onderzoeksopzet te willen schrijven en te willen beginnen met het zien en behandelen van kinderen met Q-koorts. De bijdrage van de provincie maakt deze eerste, belangrijke stap mogelijk.’

Q-koorts bij kinderen

Alfons Olde Loohuis: ‘Dit is een heel mooi begin, maar we zijn er dan nog niet. Om goed wetenschappelijk onderzoek te doen, is nog veel geld nodig.  Dan moet je toch denken aan nog eens vierhonderdduizend euro. Over kinderen met Q-koorts is nog erg weinig bekend. Lang is zelfs aangenomen dat kinderen geen langdurige klachten over konden houden aan een besmetting met Q-koorts. Verder onderzoek is dus beslist nodig.’

De noodzaak voor onderzoek en behandeling  van kinderen met Q-koorts wordt ook door de patiënten breed gevoeld. Patiënten zijn daarom speciaal voor dit doel een crowdfundingsactie gestart.

Bron: Q-support

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen