Educatief programma over biosimilars voor ziekenhuizen

Array

In ziekenhuizen is er behoefte aan meer kennis over biologische geneesmiddelen. Door het aflopen van patenten komen er alternatieven (biosimilars) op de markt en dat zal tot meer marktwerking leiden. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN) zijn daarvoor een educatief programma gestart.

Het programma ‘Implementatie Biosimilars op Maat in ziekenhuizen’ (BOM) is ontwikkeld om ziekenhuizen en umc’s te ondersteunen bij lokale vraagstukken rond beleid en implementatie van biosimilars, zoals het creëren van meer draagvlak bij voorschrijvers, communicatie richting de patiënt en aspecten rond keuzes bij inkoop.

Bijeenkomsten op maat

Het programma biedt onder meer bijeenkomsten op maat voor alle betrokkenen, geaccrediteerde e-learningcursussen, factsheets, animatiefilms, een rekenmodel en een wegwijzer. De materialen en scholingen zijn toegespitst op de behoeften van verschillende doelgroepen, waaronder voorschrijvers, apothekers, verpleegkundig specialisten en apothekersassistenten. De materialen sluiten aan bij de bestaande toolbox Biosimilars die de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) hebben ontwikkeld.

Meer keuze en marktwerking


Er zijn veel veranderingen op de markt voor biologische geneesmiddelen. In Europa zijn inmiddels ruim 40 biosimilars voor 14 moleculen door de European Medicines Agency (EMA) beoordeeld en toegelaten. Dat aantal zal de komende jaren flink groeien en van een deel verloopt de marktexclusiviteit. Hierdoor ontstaat er voor artsen meer keuze en zullen de prijzen van deze middelen eventueel gaan dalen.

Biologisch geneesmiddel


Een biologisch geneesmiddel is een geneesmiddel dat een of meer werkzame stoffen bevat die zijn gemaakt door een levend organisme, zoals bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen. Deze geneesmiddelen worden o.a. gebruikt voor de behandeling van kanker, chronische darmontstekingen, reuma en groeistoornissen.

Wilt u meer weten over het project ‘Implementatie Biosimilars op Maat in ziekenhuizen’?

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen