Oscar Helm over een te hoge bloeddruk en de gevaren

0
942

We krijgen allemaal te maken met een hoge bloeddruk. Kort of langdurig. Door overgewicht, stress of andere veroorzakers. Op lange termijn kan een hoge bloeddruk gevaarlijke situaties voor onze gezondheid opleveren. Zo zijn veel hart- en vaatziekten te koppelen aan een te hoge bloeddruk.


Wat betekent het om een hoge bloeddruk te hebben?

Bij een (te) hoge bloeddruk spreken we van een hoge druk die op de bloedvaten staat. Dit leidt ertoe dat de elasticiteit van de bloedvaten achteruitgaat, omdat je te maken krijgt met stijvere en hardere bloedvaten. Op termijn kan dit tot vervelende gevolgen leiden. Zo geeft wetenschaps-auteur Oscar Helm aan dat de gevolgen van een hoge bloeddruk kunnen leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Natuurlijk kun je af en toe een hoge bloeddruk hebben. Het is normaal om, wanneer je bijvoorbeeld een intensieve training doet, meer druk op de bloedvaten te hebben. Buiten intensieve periodes van lichamelijke beweging, hoort dit echter niet zo te zijn. Toch is dit bij veel mensen wel het geval. Dit komt onder andere door stress, waarbij de hartslag omhoog gaat en er gedurende de dag meer druk op de bloedvaten staat. Een andere belangrijke veroorzaker is overgewicht. In het begin wordt er weinig gemerkt van een hoge bloeddruk, je voelt je goed en er zijn geen klachten. Vaak lijkt er daarom geen reden tot actie.

Wat zijn de gevaren van een te hoge bloeddruk?

Mensen die kampen met een te hoge bloeddruk, kunnen te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Een hoge bloeddruk kan de kans vergroten op allerlei ziektes, bijvoorbeeld diabetes type 2. Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat mensen met een hoge bloeddruk, 60% meer kans hebben op diabetes type 2.

Loop je jarenlang rond met een te hoge bloeddruk? Dan verhogen de gezondheidsrisico’s. Juist om die reden is het goed om een hoge bloeddruk te bestrijden. Maar het is nooit te laat, ook in latere stadia kun je maatregelen nemen om de bloeddruk te verlagen en de gevolgen beperken.

Wat kun je doen om de bloeddruk te verlagen?

Er zijn bewezen methodes voor het verlagen van de bloeddruk. Jouw huisarts kan helpen met het geven van medicijnen of algemene adviezen. Wanneer je iets aan overgewicht wilt doen, wordt soms aanbevolen om een diëtist of voedingsdeskundige inschakelen. Deze kan een professioneel advies uitbrengen. Ook kan er aandacht worden besteed aan het verlagen van stress of het intensiveren van lichaamsbeweging. Tal van veroorzakers van een te hoge bloeddruk kunnen worden opgepakt.