Verkoop van getextureerde borstimplantaten van Allergan gestaakt

0
1616

Allergan heeft de Europese verkoop van getextureerde borstimplantaten, gestaakt. Dat gebeurde op verzoek van de Franse toezichthouder op geneesmiddelen ANSM. Bestaande voorraden in Europa zijn teruggeroepen. Deze implantaten zijn ook in Nederland verkocht. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is er geen veiligheidsrisico en dus ook geen gevaar voor vrouwen die deze implantaten hebben. Er is alleen geen nieuw keurmerk afgegeven voor de siliconen implantaten met een ruwe textuur van fabrikant Allergan. Waardoor ze niet meer vermarkt mogen worden

Geen CE-keur meer afgegeven

De Franse certificeringsinstantie (GMED) voor medische hulpmiddelen heeft besloten de CE-markering van de fabrikant Allergan – de siliconen implantaten met ruwe structuur – niet te vernieuwen. De Franse certificeringsinstantie heeft om aanvullende gegevens van de fabrikant gevraagd die nodig zijn voor de herbeoordeling. Dit betekent dat Allergan implantaten met een ruwe structuur niet meer worden geproduceerd en gebruikt totdat het keurmerk opnieuw wordt afgegeven. Ook de Franse inspectie (ANSM) benadrukt dat er geen direct risico is voor vrouwen die dit implantaat hebben laten plaatsen. Wil je weten wat dit voor jou betekent? Overleg dan met je plastisch chirurg.

Risico’s klein


De Franse inspectie voor de volksgezondheid adviseerde artsen eerder dit jaar al om bepaalde borstimplantaten niet meer te gebruiken. Ze zouden een vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken. De kans daarop is volgens de inspectie wel zeer klein.

Allergan niet eens met het besluit

Allergan is het niet eens met het besluit van de inspectie, maar zegt wel volledig mee te werken. Volgens het bedrijf is er geen direct gezondheidsrisico vastgesteld voor vrouwen met de betreffende implantaten.

Volgens gezondheidsinstituut RIVM is de kans dat iemand lymfeklierkanker krijgt als gevolg van deze implantaten bijzonder klein. ‘Deze zeer zeldzame vormen van kanker lijken bij allerlei implantaten voor te kunnen komen, bijvoorbeeld ook bij een ingebracht metalen plaatje’, aldus een woordvoerder.Volgens hem hebben ongeveer 200.000 mensen borstimplantaten in Nederland, waarvan het grootste deel getextureerde implantaten zijn.