Verkoop van getextureerde borstimplantaten van Allergan gestaakt

Array

Allergan heeft de Europese verkoop van getextureerde borstimplantaten, gestaakt. Dat gebeurde op verzoek van de Franse toezichthouder op geneesmiddelen ANSM. Bestaande voorraden in Europa zijn teruggeroepen. Deze implantaten zijn ook in Nederland verkocht. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is er geen veiligheidsrisico en dus ook geen gevaar voor vrouwen die deze implantaten hebben. Er is alleen geen nieuw keurmerk afgegeven voor de siliconen implantaten met een ruwe textuur van fabrikant Allergan. Waardoor ze niet meer vermarkt mogen worden

Geen CE-keur meer afgegeven

De Franse certificeringsinstantie (GMED) voor medische hulpmiddelen heeft besloten de CE-markering van de fabrikant Allergan – de siliconen implantaten met ruwe structuur – niet te vernieuwen. De Franse certificeringsinstantie heeft om aanvullende gegevens van de fabrikant gevraagd die nodig zijn voor de herbeoordeling. Dit betekent dat Allergan implantaten met een ruwe structuur niet meer worden geproduceerd en gebruikt totdat het keurmerk opnieuw wordt afgegeven. Ook de Franse inspectie (ANSM) benadrukt dat er geen direct risico is voor vrouwen die dit implantaat hebben laten plaatsen. Wil je weten wat dit voor jou betekent? Overleg dan met je plastisch chirurg.

Risico’s klein


De Franse inspectie voor de volksgezondheid adviseerde artsen eerder dit jaar al om bepaalde borstimplantaten niet meer te gebruiken. Ze zouden een vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken. De kans daarop is volgens de inspectie wel zeer klein.

Allergan niet eens met het besluit

Allergan is het niet eens met het besluit van de inspectie, maar zegt wel volledig mee te werken. Volgens het bedrijf is er geen direct gezondheidsrisico vastgesteld voor vrouwen met de betreffende implantaten.

Volgens gezondheidsinstituut RIVM is de kans dat iemand lymfeklierkanker krijgt als gevolg van deze implantaten bijzonder klein. ‘Deze zeer zeldzame vormen van kanker lijken bij allerlei implantaten voor te kunnen komen, bijvoorbeeld ook bij een ingebracht metalen plaatje’, aldus een woordvoerder.Volgens hem hebben ongeveer 200.000 mensen borstimplantaten in Nederland, waarvan het grootste deel getextureerde implantaten zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen