Eiwitklontering blijkt oorzaak en geen gevolg te zijn van ziekte

0
1063

Een groot internationaal onderzoek onder leiding van hoogleraar celbiologie Harrie Kampinga en celbioloog Steven Bergink van het UMCG laat zien dat een mutatie in het systeem dat zorgdraagt voor eiwitten in cellen (het Hsp70 netwerk) kan leiden tot een zeldzame vorm van cardiomyopathie. Dit is een hartspierziekte, waardoor het hart kan minder goed samentrekken/ontspannen. De eiwitklontering die gevolg is van de celmutatie blijkt de rechtstreekse oorzaak te zijn van deze vorm van de hartspierziekte, waardoor patiënten op jonge leeftijd komen te overlijden. De onderzoekers publiceren hierover in het toonaangevende wetenschappelijke vakblad Nature Communications.

Eiwitklontering

De betekenis van dit resultaat reikt verder dan deze uitkomst alleen. In de afgelopen periode is zowel vanuit de wetenschap als vanuit de farmaceutische industrie meermalen aangegeven dat eiwitklontering meer een gevolg en bijverschijnsel is bij ziektebeelden als bijvoorbeeld Alzheimer. Deze publicatie toont echter aan dat eiwitklontering niet het gevolg, maar juist de oorzaak van ziekte is. Dit betekent eveneens dat er met medicatie die de eiwitklontering juist tegengaat, het mogelijk kan worden om iets te doen tegen ziektebeelden die door eiwitklontering ontstaan. Deze publicatie biedt ook daarvoor een belangrijke aanzet;  waarbij de aantekening dat het resultaat in een laboratoriumsetting in bereikt.

Remming van eiwitklontering

Kampinga: ‘Dit resultaat maakt dat we op een andere manier naar eiwitklontering moeten kijken en dat remming van het proces van eiwitklontering perspectief kan bieden om het optreden van verschillende ziektebeelden tegen te gaan of te vertragen. Het zal overigens nog veel jaren van onderzoek vergen voordat het zo ver is. Ik zal met mijn Amerikaanse collega’s verder gaan op de lijn die we met het resultaat van deze publicatie hebben ingezet.’

Vorig artikel8 miljoen voor onderzoek naar jongvolwassenen met kanker
Volgend artikelIs perfectionisme de nieuwe volksziekte?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.