E-healthweek van start met Openingsmanifestatie in Den Haag

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport (links) zal de Openingsmanifestatie op 21 januari officieel van start laten gaan. Foto: VWS.
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport (links) zal de Openingsmanifestatie op 21 januari officieel van start laten gaan. Foto: VWS.

Oplossing enorm personeelstekort: mensgerichte techniek, oftewel ehealth

Op 21 januari start de nationale e-healthweek met de Openingsmanifestatie in het Louwman Museum te Den Haag. De manifestatie wordt officieel geopend door minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins en wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid van Den Haag Kavita Parbhudayal. Naast vele keynotes, panels en workshops worden aan het einde van de dag ook prijzen uitgereikt voor onder andere het meest innovatieve verpleeghuis en de beste zorgapp. Organisator van de openingsmanifestatie is ICT&health, kennisplatform voor innovatie in de zorg. Meer informatie: www.icthealth.nl.

De urgentie van e-health

Transformatie in de zorg is hoognodig, zo blijkt ook uit het laatste rapport van VWS. De Openingsmanifestatie richt zich vooral op de vraag hoe we de zorg anders kunnen organiseren met behulp van mensgerichte technologie, oftewel e-health. Ouderen gaan langer thuiswonen: hoe kunnen we hen ondersteunen? Welke stappen zijn er reeds gemaakt op het gebied van langer thuiswonen voor ouderen?En hoe kunnen e-healthtechnologieën worden ingezet bij bijvoorbeeld dementie, geboortezorg, preventie en langer gezond blijven? Het evenement is in Nederland uniek in zijn soort: iedereen die nodig is voor transformatie in de zorg is aanwezig: zorggebruikers, zorgprofessionals, beleidsmakers, financiers en toezichthouders. Daarnaast wordt er een podium gegeven aan de nieuwste technologische ontwikkelingen in de zorg. Dagvoorzitter is Lea Bouwmeester, tevens voorzitter van de redactieraad ICT&Health.

Kansen en risico’s kunstmatige intelligentie


De Openingsmanifestatie is een belangrijk moment voor de digitale zorg om de balans op te maken en voor te bereiden op de toekomst. Zo gaat Greet Prins in op het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, waarin kunstmatige intelligentie aanwezig is en noemt zij de kansen én risico’s van toepassing van deze slimme zorgtechnologie. FocusCura-oprichter Daan Dohmen en gynaecologe Mireille Bekker van het UMC Utrecht lichten toe hoe e-healthideeën samen met patiënten, zorgverleners en techneuten kunnen worden vertaald en gerealiseerd.


Uitreiking meest innovatieve verpleeghuis en beste zorgapp

Innovatie in de zorg redt levens. Om creatieve ideeën en innovatie te bevorderen, reiken National eHealth Living Lab en expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos voor het eerst een prijs uit aan de beste zorgapp. De winnaar ontvangt een geldbedrag van €10.000 ten behoeve van de ontwikkeling en verbetering van de app en gratis advies-uren van diverse deskundige organisaties. Ook het verpleeghuis dat op de meest bijzondere en effectieve wijze innovatie toepast, wordt beloond met een award uit handen van Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid.

Fotobijschrift: Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport (links) zal de Openingsmanifestatie op 21 januari officieel van start laten gaan. Foto: VWS.

Bron: Smith Communicatie