Verantwoord de griep door

0
722

Ons land gaat gebukt onder een griepepidemie. Er bestaan geen zelfzorgmiddelen die griep genezen. Maar wel middelen die de ziekteverschijnselen bij griep verminderen en de zorgconsument helpen om door de griepperiode te komen. Daarom besteedt de drogisterijsector tussen 28 januari en 17 februari extra aandacht aan griep en griepverschijnselen.

In ons land heerst sinds een aantal weken de griep. Gemiddeld duurt een griepepidemie in Nederland ongeveer negen weken. Vorig jaar was dit echter twee keer zo lang. Deze epidemie is nog steeds niet ten einde.

Ongemakken verminderen

Er bestaan geen zelfzorgmiddelen die griep genezen. Wel zijn er tal van middelen die ongemakken als koorts, pijn en een verstopte neus verminderen. Paracetamol en andere zelfzorgmiddelen kunnen griep of griepachtige klachten verzachten. Maar wat helpt nu wel en wat moet je niet doen?

Marten Hummel, directeur CBD: “Bij griep wil de zorgconsument vooral juiste voorlichting over de aankoop en het gebruik van deze middelen die de ongemakken verzachten en de ziekteverschijnselen verminderen. De Erkend Specialist in Zelfzorg is dan het adres voor verantwoorde zorg bij griep, geeft persoonlijk advies over aankoop en gebruik van zelfzorggeneesmiddelen en vitaminepreparaten. En natuurlijk verwijst de drogist de klant op het juiste moment door naar de huisarts.”

Kennisquiz over griep

Zelfzorggeneesmiddelen zijn weliswaar veilig bij juist gebruik, maar consumenten overschatten de eigen kennis van zelfzorggeneesmiddelen en onderschatten de risico’s, ook als het bijvoorbeeld gaat om vitamines. Drogisten hebben dan ook bij griep een belangrijke rol in de zorgketen als specialist in zelfzorg.

Tijdens de campagneperiode die midden in de griepperiode valt besteden de drogisten extra aandacht aan griep, bijvoorbeeld met informatie in de eigen huis-aan-huis magazines en folders, met verschillende activiteiten op de winkelvloer, informatie op de websites en de inzet van social media. Ook is er vanaf 28 januari de speciale Kennisquiz over griep en griepverschijnselen voor consumenten op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl.

Bron: Centraal Bureau Drogisterijbedrijven