Opname levenloos geboren kinderen in Basisregistratie personen mogelijk vanaf maandag 4 februari 2019

Array

Op 3 februari treedt de wijziging van de Wet Basisregistratie personen (BRP) in werking. Hierdoor wordt het mogelijk om gegevens over kinderen die op het moment van geboorte niet meer in leven zijn op te nemen in de BRP. Dit geldt ook voor kinderen waarvoor een Nederlandse akte is opgemaakt die vermeldt dat het kind op het moment van de aangifte niet in leven was. De technische en juridische inwerkingtreding staat gepland voor 3 februari 2019. Dat betekent dat ouders vanaf maandag 4 februari 2019 bij de gemeente van woonplaats een verzoek kunnen indienen om hun levenloos geboren kind in de BRP op te nemen. Hierdoor wordt het kind zichtbaar voor de ouders via MijnOverheid.nl en op een uittreksel van de BRP. Voor meer informatie kunnen ouders terecht op deze website en bij de gemeente van hun woonplaats.



Achtergrond


De wetswijziging komt voort uit een petitie die in 2015 werd gestart door ouders die persoonlijk direct betrokken zijn bij het onderwerp. Met een akte van de burgerlijke stand wordt het feitelijke bestaan van het kind in een overheidsdocument vastgelegd. Door het vermelden van het kind in de BRP wordt er recht gedaan aan het feit dat deze kinderen voor de geboorte hebben geleefd.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen