Voorkomen van verspilling in de zorg, hoe doen we dat?

Array


In de zorgsector worden jaarlijks helaas miljoenen euro’s verspild. In geld, maar vooral ook indirect door zaken die te veel tijd kosten en het onnodig weggooien van (hulp)middelen. Ook de Nederlandse overheid ziet het probleem en signaleert kansen om verspilling in de zorg in de toekomst te voorkomen.

Al in 2013 werd hiervoor het landelijk Meldpunt Verspilling in de zorg opgericht, waar bedrijven en burgers zelf kunnen meedenken over manieren om de verspilling te verminderen. Ruim veertig partijen in de zorg werken op initiatief van minister Schippers van VWS samen aan het programma ‘Aanpak verspilling in de zorg’.

Voorkomen van verspilling in de zorg

Zeker nu de zorg onder druk staat en de kosten alsmaar stijgen, is het voorkomen van verspilling in de zorg zeer relevant. Daarnaast dragen veel initiatieven bij aan het versterken van de circulaire economie. Meerdere zorgaanbieders hebben inmiddels effectieve manieren gevonden om verspilling tegen te gaan en delen die graag met anderen, zoals:

  • Het verminderen van hoeveelheid weggegooide ongebruikte medicatie door korter voor te schrijven, of retour sturen mogelijk te maken.
  • Betere voorlichting, waardoor men minder snel onnodig een beroep hoeft te doen op zorgprofessionals.
  • Voorkomen dat technisch nog goede hulpmiddelen op de schroothoop belanden, maar deze waar mogelijk opnieuw inzetten.
  • Verplaatsen van zorg: generalistisch waar het kan, specialistisch waar het moet.

Afgedankte zorghulpmiddelen massaal naar de schroothoop?

Vooral door het afdanken van kostbare hulpmiddelen zoals trapliften, verdwijnen er daarmee ook grote bedragen rechtstreeks naar de schroothoop. Jaarlijks gaat het om miljoenen euro’s. Verschillende bedrijven werken daarom aan oplossingen om verspilling in de zorg te voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is het Nunspeetse Smienk Trapliften, een jonge startup die binnen enkele jaren een grote bijdrage aan de circulaire economie wist te leveren en daarmee tegelijkertijd een miljoenenbesparing in de zorg heeft gerealiseerd. De snelle groei en positieve impact op de Nederlandse samenleving leverde het bedrijf twee jaar op rij bovendien een FD Gazelle Award op.

Gebruikte trapliften reviseren

Smienk werkt hoofdzakelijk door vraag en aanbod bij elkaar te brengen en in eigen beheer trapliften professioneel te reviseren. Het bedrijf koopt voornamelijk jonge trapliften van particulieren, die vervolgens worden gematcht aan een nieuwe klant met een trapliftbehoefte. In het magazijn is een voorraad van honderden trapliften, waardoor er vrijwel altijd een passende traplift voor een nieuwe klant te vinden is. Op dat moment zijn de benodigde aanpassingen minimaal, hoewel een traplift uiteraard wel volledig nagekeken wordt. Na revisie en kleine aanpassingen aan de rail kan de traplift dan bij een nieuwe klant teruggeplaatst worden.

De consument bespaart op deze manier tot wel duizenden euro’s op de prijs van een nieuwe traplift en geniet toch van een betrouwbare traplift. Bovendien presteert een tweedehands traplift door strenge eisen en periodiek onderhoud net zo goed als een nieuw exemplaar. Consumenten kunnen voor andere woningaanpassingen eenvoudig terecht bij een checklist over langer thuis wonen.

Lagere zorgkosten in Nederland

De inzet van gebruikte trapliften bespaart miljoenen euro’s in de zorg. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 12.000 trapliften geplaatst. Ongeveer 75 procent van al deze liften eindigt uiteindelijk op de schroothoop. Door hergebruik kunnen per lift enkele duizenden euro’s bespaard worden. De besparing loopt daarmee snel op.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen