Beter begrip van exotische virussen dankzij Belgische reizigers

Array

Ralph Huits (ITG) onderzocht chikungunya en zika tijdens doctoraat KU Leuven

Exotische virussen zoals chikungunya en zika kunnen naast koorts en algehele malaise ook gezondheidsgevolgen veroorzaken op lange termijn. Er is echter nog veel niet geweten over de verspreiding en behandeling van deze ziekten die o.a. tropenreizigers treffen. Dr. Ralph Huits van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) deed jarenlang onderzoek naar chikungunya en zika. De virale infecties, overgedragen door steekmuggen, treffen ook Belgische reizigers die met name naar Azië en Latijns-Amerika reizen. Zijn onderzoek onder Belgische reizigers toont onder andere aan dat het zikavirus lang in sperma aanwezig kan blijven. Huits ontving op vrijdag 1 februari een doctoraat aan de KU Leuven voor zijn onderzoek.

Het chikungunya- en het zikavirus worden overgebracht door steekmuggen van het geslacht Aedes die zich steeds verder over alle continenten verspreiden en grote epidemieën veroorzaken. Zika werd wereldnieuws in 2016, omdat miljoenen mensen in Latijns-Amerika besmet raakten en bekend werd dat het virus gevaarlijk was voor het ongeboren kind.

Aedes-mug

De Aedes-mug rukt op en veroorzaakt wereldwijd uitbraken, tot in Zuid-Europa toe. Toch zijn er vooral nog veel lacunes in de kennis van hoe exotische virussen zich verspreiden en de symptomen die er mee gepaard gaan,” zegt dr. Ralph Huits.

Tijdens de grote Latijns-Amerikaanse zika-uitbraak van 2016 bleek ook dat het virus seksueel werd overgedragen, met name van man op vrouw. Huits en collega’s zochten een antwoord op de vraag hoe lang het virus in sperma aanwezig blijft. De onderzoekers vonden het virus via moleculaire diagnostiek in het sperma bij 60% van de mannelijke Belgische reizigers met zika. Ze toonden aan dat het virus gemiddeld drie maanden na de eerste symptomen aanwezig bleef in het sperma.

Langdurige klachten na chikungunya

In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen van een chikungunya-infectie, zoals griepachtige verschijnselen, huiduitslag, gewrichtsklachten en rode ogen, na ongeveer een week. Maar soms kan chikungunya tot lang na de besmetting gewrichtsklachten geven. Na een uitbraak in Aruba onderzocht Huits retrospectief bloedstalen van bijna 500 patiënten. Bij een kwart van de patiënten vond Huits meer dan een jaar na infectie nog reumatische klachten. Bij het onderzoek van deze stalen kwam Huits tot een opvallende bevinding: “Als een patiënt na meer dan een week na besmetting nog virus in het bloed had, dan was de kans groter dat hij of zij tot zelfs een jaar na de infectie reumatische klachten had.”

De diagnose chikungunya werd tijdens de uitbraak zelf vaak gemist. Tijdens Huits’ onderzoek was in bijna 30% van de gevallen geavanceerde moleculaire technologie nodig om een diagnose te stellen. Vaak is deze geavanceerde technologie tijdens een uitbraak in de tropen niet aanwezig, waardoor het risico bestaat dat het aantal besmettingen onderschat wordt.

Challenges in diagnosis and management of chikungunya and Zika virus infections – doctoraatsthesis

Bron: ITG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen