Getrainde gedetineerden sporen TBC op in Ethiopische gevangenissen

Array

In Ethiopische gevangenissen komt veel Tuberculose (TBC) voor. Soms wordt zelfs enigszins gekscherend gezegd dat iemand naast zijn celstraf ook veroordeeld wordt tot deze ziekte. Uit onderzoek van de Ethiopische onderzoeker Dr. Kelemework in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Maastricht, waaronder Mark Spigt PhD, vandaag verschenen in Lancet Global health, blijkt dat gedetineerden heel eenvoudig te coachen zijn om TBC in een vroeg stadium te herkennen bij hun medegedetineerden. Zodoende kan verdere verspreiding voorkomen worden.

TBC in Ethiopische gevangenissen


Hoewel TBC in de rijke landen niet veel meer voorkomt is het nog steeds een heel groot probleem in ontwikkelingslanden. Geschat wordt geschat dat 23% van de totale wereldbevolking besmet is met de TBC bacterie. Het ontstaan van resistente vormen van TBC vormt een extra en toenemende bedreiging. Het probleem is groter naarmate de leefomstandigheden slechter zijn. In gevangenissen van ontwikkelingslanden zijn de leefomstandigheden vaak extreem slecht Door ziekte, slechte voeding en overbevolking in cellen komt TBC veel vaker voor en wordt het veel makkelijker verspreid. Via familiebezoeken aan de gedetineerden en het gevangenispersoneel blijft de gevangenis een voortdurende bron van TBC voor de samenleving.

Trainen van gedetineerden


De onderzoekers ontwikkelden een training voor gedetineerden. Gedurende drie dagen kregen een aantal gedetineerden per gevangenis een uitgebreide training over TBC. Hoe wordt TBC veroorzaakt, wat zijn de gevolgen, hoe kun je het herkennen en wat kun je er aan doen? Via deze gedetineerden werden medegedetineerden op de hoogte gesteld, om zodoende de hele populatie alert te maken op het herkennen van de symptomen van TBC. In een grote studie onder 16 Ethiopische gevangenissen (totaal 18.032 gevangenen) bleek dat in de 8 gevangenissen waarin de gedetineerden getraind waren 75 nieuwe TBC gevallen werden gevonden, terwijl dat er in de 8 controle-gevangenissen slechts 25 waren. Deze 50 extra opgespoorde personen konden worden behandeld en er kon worden voorkomen dat zij op hun beurt extra TBC gevallen veroorzaakten.

Implicaties


In het ideale geval wordt iedere persoon gescreend op TBC voordat hij of zij in de gevangenis terechtkomt. Maar zo’n screening kost veel geld en dus zijn ontwikkelingslanden op zoek naar goedkopere manieren om TBC op te sporen en vroegtijdig te behandelen. Het trainen van gedetineerden, zoals toegepast in deze studie, kost maar heel weinig geld en kan zodoende op grote schaal worden toegepast. 50 extra opgespoorde gevallen op een populatie van 8000 gedetineerden betekent dat ontzettend veel levens gespaard worden. Het vereist echter wel een sociaal gevangenissysteem. In een gevangenis waar de gedetineerden niet met elkaar kunnen communiceren of waar de situatie erg bedreigend is, zal zo’n training waarschijnlijk veel minder effectief zijn.

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen