Meer gemeenten werken aan inclusie volgens VN-Verdrag

Array

Hoe staat het ervoor in gemeenten met de implementatie van het VN-Verdrag Handicap, drie jaar nadat het verdrag in Nederland is ingegaan? Na een nul-meting (in januari 2018) hielden de VNG en Movisie in januari 2019 een tweede flitspeiling.

Minder gemeenten blijken nog in de verkennende fase te verkeren, meer gemeenten werken nu actief aan (de uitvoering van) een lokaal plan.

Doel van de peiling


De tweede peiling (z.g. één-meting) geeft ook veel informatie over de verwachtingen, knelpunten en ondersteuningsbehoeften van gemeenten. De VNG speelt hierop in, zodat alle gemeenten weten waar ze aan toe zijn en wat de mogelijkheden zijn om tot een inclusieve samenleving te komen.

Knelpunten


Meer gemeenten laten weten last te hebben van conflicterende regelgeving: vaak wordt het Bouwbesluit genoemd. Ook ervaren meer gemeenten knelpunten bij het betrekken van ervaringsdeskundigen. Mogelijk betekent dit dat juist doordat gemeenten ermee aan de slag zijn gegaan, het betrekken van inwoners met een beperking meer als knelpunt naar boven komt.

Acties VNG


De vraag naar kennis over het VN-Verdrag is het afgelopen jaar afgenomen, wellicht dankzij de diensten en producten van de VNG. Zo is in 2018 een factsheet opgeleverd, zijn veel goede voorbeelden gedeeld, is individueel contact geweest met gemeenten en waren er kennisuitwisselingsbijeenkomsten.

In 2019 gaat de VNG hiermee door, met als belangrijk onderwerp de handreiking Lokale Inclusie Agenda die we in januari publiceerden. Daarnaast zijn meerdere leernetwerken ontstaan, waarin gemeenten de krachten bundelen om stappen te zetten op onderwerpen zoals inclusief spelen, toegankelijk bouwen en communicatie.

Koplopergemeenten


Dankzij alle ontwikkelingen bij gemeenten kan in dit jaar ook de groep koplopergemeenten uitbreiden. Binnenkort roept de VNG gemeenten weer op zich – samen met ervaringsdeskundigen – aan te melden als koploper.

Acties Movisie


Veel gemeenten laten weten dat hun beleid rondom het VN-Verdrag Handicap deel uitmaakt van een breder inclusiebeleid. Movisie vervolgt in 2019 de ondersteuning van gemeenten bij het ontwikkelen en vormgeven van een breed inclusiebeleid, hierbij wordt de inclusiediamant ingezet als inspiratiebron.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen