Vrouwen met borstkanker: pas op met kurkuma

Voedingssupplement verslechtert mogelijk de werking van hormoontherapie tamoxifen

Vrouwen die met de hormoontherapie tamoxifen aan borstkanker worden behandeld, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van het voedingssupplement kurkuma. 

Onderzoek

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat kurkuma-tabletten de hoeveelheid van het geneesmiddel in het bloed doet afnemen. Gemiddeld met 13 procent, maar in sommige gevallen zelfs met meer dan dertig procent. Arts-onderzoeker Koen Hussaarts van de onderzoeksgroep van oncoloog-farmacoloog Ron Mathijssen, heeft de bevindingen vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cancers.

In Nederland krijgen jaarlijks 14.500 vrouwen de diagnose borstkanker. De overgrote meerderheid van deze patiënten krijgt hormoontherapie: zij slikken dikwijls drie tot tien jaar lang tamoxifen.

Werkzame stof

Uit eerder onderzoek is gebleken dat patiënten een spiegel van minimaal 16 nmol/l endoxifen in hun bloed moeten hebben, wil het middel afdoende goed zijn werk kunnen doen. Endoxifen is de werkzame stof die overblijft nadat de lever tamoxifen heeft afgebroken. Door kurkuma zakte de hoeveelheid werkzame stof bij enkele vrouwen tot op of onder deze grenswaarde. Dat kan dus mogelijk het verschil maken tussen wel of geen effectieve anti-kanker behandeling.

Daling van endoxifen

Bij de meerderheid van de vrouwen bleven de spiegels boven de minimaal noodzakelijke waarden. Bij drie van de zestien deelneemsters nam de spiegel echter met meer dan 30 procent af, bij één patiënte met 48 procent. De vrouwen die de grootste dalingen van endoxifen lieten zien, waren vooral vrouwen met een zogeheten ‘normaal metabolisme’ van tamoxifen. Dit is de meerderheid van de Nederlandse populatie. Bij hen functioneren de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van tamoxifen op een goede manier en is het negatieve effect van kurkuma daardoor ook het grootste. 

Effect

Alle patiënten doorliepen drie verschillende fasen in deze studie. Een fase waarin ze tamoxifen slikten zonder kurkuma, een fase waarin ze  tamoxifen slikten met kurkuma en een fase waarin ze tamoxifen slikten met kurkuma én zwarte peper. Van zwarte peper is namelijk bekend dat het zorgt voor een betere opname van kurkuma door de darm. In de fase waarin de patiënten zwarte peper slikten, waren de endoxifen spiegels lager dan met alleen kurkuma, omdat er waarschijnlijk meer kurkuma in het bloed kwam en het effect daarmee dus groter was.

Supplementen en kankermedicijnen

Al langer is bekend dat het schijnbaar onschuldige middel sint Janskruid de opname van chemotherapie negatief beïnvloedt. De onderzoeksgroep van Mathijssen onderzoekt de wisselwerking tussen andere supplementen en kankermedicijnen. “Een op de vijf mensen slikt voedings- of kruidensupplementen”, zegt arts-onderzoeker Koen Hussaarts. “Gezonde voeding en superfoods zijn hip. Vaak denken we bij dit soort supplementen: baat het niet dan schaadt het niet. Maar dat is dus niet per definitie waar.” 

Bron: Erasmus MC